Meer treinen tussen Leiden en Utrecht in spits

woerden • Wie met de trein tussen Leiden en Utrecht reist kan sinds deze week in en rond de spits elk kwartier de trein pakken. 

Met twee extra sprinters (van circa 6.00 tot 10.00 uur en van 15.00 tot 20.00 uur hoopt de NS de treinverbinding aantrekkelijker te maken. De bestaande sprinter tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn rijdt door naar Utrecht Centraal. In combinatie met de Intercity rijden er daardoor vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht.
Wethouder Arjan Noorthoek (verkeer en vervoer) van Woerden is blij met de nieuwe dienstregeling. "Met het verhogen van de hoeveelheid treinen per uur, maken we een belangrijke stap om de bereikbaarheid van Woerden duurzaam te verbeteren. Op deze manier is er in de spits een ‘spoorboekje-vrije’ verbinding naar Utrecht en wordt de trein zo nog aantrekkelijker als vervoermiddel. Zeker ook met het oog op de toekomst; nabij het station wordt gewerkt aan een forse toename van woningen in Woerden."

Aanpassingen

Om de verhoging van het aantal treinen per uur mogelijk te maken waren verschillende aanpassingen aan de infrastructuur in Bodegraven en Alphen aan den Rijn noodzakelijk. Zo sloot ProRail in Bodegraven zes onbeveiligde spoorwegovergangen en zijn andere overwegen aangepast voor een veiligere verkeerssituatie. In Alphen aan den Rijn werd een wissel vervangen, zodat treinen sneller het station in en uit kunnen rijden. Verder is de treinbeveiliging en stroomvoorziening aangepast en er zijn raildempers geplaatst om geluid te verminderen.
Verschillende overheidsinstanties doen nog onderzoek naar de mogelijkheid om ook buiten de spits meer treinen te laten rijden.