Woerdenaren ervaren meer drugsoverlast

woerden • In vergelijking met vorig jaar ervaren Woerdenaren iets meer overlast van drugshandel of drugsgebruik in de eigen omgeving. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2021 van de gemeente Woerden. 

Uit de resultaten komt naar voren dat gemiddeld 23 procent van de Woerdenaren weleens overlast van drugs ervaren in de eigen buurt of wijk. Dat geldt vooral voor inwoners van de binnenstad en het Schilderskwartier. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (19 procent). Daar staat tegenover dat het aantal geregistreerde misdrijven op het gebied van drugshandel ten opzichte van een jaar eerder is gedaald, van 24 naar 17. Het huidige veiligheidsbeleid voldoet dus, zo stelt het college naar aanleiding van vragen van het CDA. Er is dan ook geen aanleiding voor het opstellen van apart beleid gericht op het bestrijden van drugsoverlast. Hoewel er geen specifieke hotspots voor drugsdealers in beeld zijn, neemt het college maatregelen als dat wel het geval is. Per locatie wordt bekeken wat er nodig is. Het aanbrengen van (extra) verlichting is daarbij één van de opties.

Gerust

De antwoorden van het college stellen CDA-raadslid Rumo van Aalst op dit moment gerust. "Gelukkig zijn er geen specifieke hotspots in beeld. De overlast in de binnenstad en het Schilderskwartier verdient wel aandacht.” Hij wijst erop dat bijna een kwart (23 procent) van de inwoners van Woerden overlast ervaart van het gebruik of handel in drugs in de eigen wijk of buurt. Dat mag wat Van Aalst betreft best wat omlaag. "En wij beseffen ons dat niet iedereen zich even vrij voelt om overlast van drugs te melden bij de politie of gemeente. Dat is voor de meeste mensen toch echt wat anders dan het doen van een melding van geluidsoverlast of een losliggende stoeptegel.” De gemeente Woerden startte dit najaar - samen met omliggende gemeenten - een campagne Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Dat leidde direct tot de aanhouding van twee vermoedelijke drugsdealers in Woerden.