'Natuur te weinig beschermd'

woerden • De gemeente Woerden doet te weinig om de natuur te beschermen. Dat zeggen KNNV Woerden, IVN Woerden en Stichting Landgoed Bredius in reactie op de Ontwerp Omgevingsvisie dat is gepresenteerd. 

In een gezamenlijke brief merken de drie organisaties op dat de gemeentelijke ambities in het document best hoog zijn als het gaat om de biodiversiteit en groene verbindingen. Toch is onduidelijk wat Woerden gaat doen om alle doelstellingen te bereiken, welke middelen zij daarvoor vrijmaakt en hoe de resultaten worden gevolgd en gemeten.    

Summier

Zo wordt de gemeentelijke doelstelling voor de biodiversiteit in de Ontwerp Omgevingsvisie summier toegelicht door te verwijzen naar bestaande natuurgebieden en insect-vriendelijk bermbeheer. De organisaties wijzen erop dat zowel nationaal als lokaal de biodiversiteit sterk af neemt. 'Dit heeft ook invloed op de natuur van Landgoed Bredius, waar de populatie van amfibieën en libellen drastisch is afgenomen'. De organisaties vragen om die reden om een krachtig beleid om de teruggang af te remmen en de biodiversiteit te verbeteren.
De gemeente stelt voor de groene verbinding tussen Landgoed Bredius en Landgoed Linschoten te versterken, bos aan te planten tussen Harmelen en Woerden en om bij nieuwbouw de woonomgeving te vergroenen. Er is echter niet duidelijk hoe zij dit wil gaan doen en welke middelen hiervoor worden vrijgemaakt. De organisaties stellen voor dit in beleid vast te leggen en een groenfonds in te stellen, onder meer voor de financiering van grondaankopen.

Op tafel

De organisaties willen graag met de gemeente om tafel. Ze zien namelijk niets terug in de Ontwerp Omgevingsvisie van de notitie over ecologische zones rond het landgoed, die zij eerder stuurden. Ooki willen zij met de gemeente verkennen hoe de recreatie beter gespreid kan worden over alle recreatiegebieden in Woerden en hoe de natuur op het landgoed veilig gesteld kan worden.