• Iris Meijerink van Buurtgezinnen kon al 100 gezinnen met elkaar in contact brengen.
• Iris Meijerink van Buurtgezinnen kon al 100 gezinnen met elkaar in contact brengen. Tekst en Foto: Winny van Rij

Een extra gezin om op terug te kunnen vallen

woerden • Buurtgezinnen is al bijna vier jaar actief in de gemeente Woerden. Coördinator iris Meijerink ziet dat de behoefte groeit en wil ieder gezin dat wel wat steun kan gebruiken, oproepen zich te melden. “Iedereen is van harte welkom.”

Het concept van Buurtgezinnen is alledaags en laagdrempelig om gezinnen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Er zijn geen kosten aan verbonden. “Geen enkel gezin is perfect maar als je te maken hebt met ziekte, scheiding, geldzorgen, overlijden, als je er alleen voor staat, of als er een beperking meespeelt, krijg je soms teveel op je bordje. Dan kun je af en toe wel een adempauze gebruiken om er daarna weer te zijn voor je kind of kinderen.”

Heel eenvoudig

In coronatijd klopten meer gezinnen aan bij Buurtgezinnen, waardoor het aantal matches dit jaar bijna verdubbelde. "Ik merkte dat er meer behoefte was aan steun in een periode die sowieso al meer van ouders en kinderen vraagt." Die steun is eigenlijk heel eenvoudig. “Mensen nemen kinderen uit een ander gezin bij hen in het gezin op. Dat kan een middag in de week zijn of een dag in het weekend eenmaal in de twee weken bijvoorbeeld. Meedraaien in dat gezin en soms iets leuks doen samen.”

Voor iedereen oké

Iris koppelt dus vraaggezinnen aan steungezinnen en gaat daarbij zorgvuldig te werk. “Ik kijk heel goed of er een klik zou kunnen zijn voordat ik de gezinnen met elkaar kennis laat maken.” Daarbij betrekt ze nadrukkelijk ook de kinderen uit de vraaggezinnen en de steungezinnen. "Het is belangrijk dat het voor iedereen oké voelt.” Soms gaat ze mee naar kennismakingsgesprekken. “Het is natuurlijk best spannend en als mensen dat op prijs stellen, ben ik erbij. Kijk elkaar maar eens in de ogen en voel hoe het is bij dat andere gezin. Als er een klik is, bepalen de gezinnen samen hoe ze verder gaan.”

Onderdeel van gezin

Het eerste gesprek is vrijblijvend. “Als gezinnen verder willen wijs ik ze erop dat Buurtgezinnen vrijwillig is, maar niet vrijblijvend, want er zijn immers kinderen bij betrokken.” Uitgangspunt is een duurzame match. Sommige lopen al ruim twee jaar of zijn blijvend. “Koppels gaan door zo lang het goed voelt en ze er baat bij hebben.” Soms komt er een ander gezin in aanmerking. “Ik heb nu een puber die in een ander gezin weer beter past.” Sommigen blijven elkaar zien ook al is Buurtgezinnen er formeel al uitgestapt. “Dan nemen ze 'hun' kind een dagje mee uit, hij of zij is onderdeel van het gezin geworden.”

Uitvalsbasis

De rol van Iris is die van verbinder. “Niet meer en niet minder. Punt. De gezinnen gaan samen verder. Ik krijg geregeld appjes of foto’s dat ze het zo leuk hebben samen en daar doe je het voor.” Buurtgezinnen creëert hiermee een uitvalsbasis voor gezinnen die het nodig hebben. “Onverdeelde aandacht op basis van vertrouwen.”

Iedereen welkom

De steun is voor kinderen van 0 tot 23. "Ik merk dat er nu meer aanvragen komen van ouders met hele jonge kinderen van 0 tot 3 of 4 jaar oud.” Buurtgezinnen heet nieuwe vraaggezinnen dus van harte welkom en kan uiteraard ook steungezinnen gebruiken. "Mensen met een open hart die hun oordeel kunnen uitstellen en liefde bieden.”

q  www.buurtgezinnen.nl/waar/utrecht/woerden/