• Marina en Carla op zeven-hoog. Achter hen een hijskraan bij werkzaamheden in Woerden. “Als het maar geen bouwput wordt.”
• Marina en Carla op zeven-hoog. Achter hen een hijskraan bij werkzaamheden in Woerden. “Als het maar geen bouwput wordt.” Foto: Winny van Rij

‘Samen brainstormen ging eigenlijk vanzelf’

woerden • Marina vond die eerste les leuk. “Met het speeddaten waarna je kon aangeven met wie je zou willen samenwerken.” Carla: “Dat samendoen leek me zo leuk, daarom heb ik me aangemeld.” Ze hebben allebei een passie voor muziek. “Ik was uitvoerend muzikant, speelde in orkesten, gaf les.” Marina: “Ik deed conservatorium klarinet, maar heb me omgeschoold.” 

Twijfels

Ze hadden zich aangemeld voor het project Taal & Teken van KUNSTaandenRIJN waarbij schrijvers en tekenaars aan elkaar gekoppeld worden. Van tevoren hadden ze allebei hun twijfels. Kan ik dit wel? Carla: “Ik woon hier pas zes jaar. Doe ik mee op mijn leeftijd? (81). Kan ik dat wel?”

Ze heeft geen spijt. “Ik heb zulke handige schrijftips gekregen, in kleine stapjes, duidelijk uitgelegd.” Ook Marina twijfelde maar is blij met de fijne tekenlessen. “Jouw twijfel was niet nodig, wat een mooie tekening”, zegt Carla. “Je begon met veel en liet steeds meer weg.” 

Het thema van dit project was ‘Woerden, wordt vervolgd’. “Samen brainstormen ging eigenlijk vanzelf”, zegt Marina. “Ik praat al denkend en Marina vulde wel aan”, aldus Carla. Ze hadden allebei een beeld van hoe Woerden niet zou moeten zijn. Marina: “Uitgangspunt was dat het steeds meer mogelijk is dat mensen vanuit hun huis alles kunnen regelen en bijna niet meer buiten komen.” 

Disco

Dat resulteerde in flats met van alles op de daken. “Ik wilde een disco voor mijn kleinkinderen omdat hier niet veel te doen is voor de jeugd”, vult Carla aan. Het geïllustreerde verhaal laat dit goed zien.

Carla en Marina wisten allebei niet zo goed wat ze moesten verwachten en zijn vooral verbaasd over de verschillende soorten verhalen die er uit komen. Marina: “Sommige heel persoonlijk, andere met fictieve personen.” 

“Ik vond het een leuk en interessant project”, besluit Carla. In januari start serie twee van Taal & Teken met tekendocent Marijke Abbink en schrijfdocent Winny van Rij. Aanmelden kan nog bij kunstaandenrijn.nl.