• De Stadspoort in Woerden gaat eind dit jaar sluiten.
• De Stadspoort in Woerden gaat eind dit jaar sluiten. Foto: Floris Bakker

Gemengd wonen met statushouders

woerden • Een appartementencomplex waarin statushouders en urgent woningzoekenden met elkaar wonen en leven. Binnen een paar jaar zou een dergelijk gebouw er moeten staan in de nieuw te bouwen woonwijk Snellerpoort in Woerden. 

Bewoners kiezen bewust voor dit gemengd wonen project waarbij ‘het wonen als een goede buur’ centraal staat. Dit houdt in dat zij meer met elkaar delen dan alleen de woonomgeving. Zo komt er een ruimte voor activiteiten gericht op integratie. De bedoeling is dat bewoners elkaar ontmoeten en helpen. Dit alles om ervoor te zorgen dat nieuwkomers beter ‘landen’ in de maatschappij. 

Te kostbaar

Voortzetting van de Stadspoort bleek geen optie. Naast dat de keuken en het sanitair toe zijn aan vervanging, ligt de locatie te ver buiten de bewoonde wereld. “Dat belemmerde de integratie”, verklaart wethouder Tymon de Weger. “Bovendien is het gewoon te kostbaar om de Stadspoort open te houden. Doordat de locatie te klein is en maar kort gebruikt zou worden, zou de kans op kostendekking vanuit het Rijk vrijwel nihil zijn.” Nog deze maand vertrekken de laatste drie bewoners uit het pand waarna de Stadspoort definitief op slot gaat.
Omdat het twee à drie jaar duurt voordat het nieuwe gebouw in Snellerpoort er staat, willen de gemeente en GroenWest in 2022 maximaal 40 woningen reserveren voor statushouders. Dat zijn er tien meer dan de gebruikelijke dertig sociale huurwoningen per jaar. Door extra woningen aan statushouders toe te kennen, zou de gemeente in één keer voldoen aan de verplichte taakstelling voor 2021 en 2022. In 2023 zouden er door de oplevering van nieuwbouwprojecten Witt en De Houttuin zo’n 100 sociale huurwoningen bijkomen. “Dan ontstaat er echt weer wat lucht op de Woerdense woningmarkt”, stelt Rob Meijrink van GroenWest.

De voorgestelde maatregelen zijn volgens De Weger bedoeld om ook vanuit Woerden een bijdrage te leveren aan het verlagen van de druk op de overvolle asielzoekerscentra. Een probleem dat door de landelijke overheid is veroorzaakt. "Het is gewoon slecht capaciteitsmanagement geweest. Er waren achterstanden ontstaan bij het afhandelen van asielaanvragen. De IND heeft hard gewerkt om die weg te werken, met als gevolg dat de asielzoekerscentra overvol raakten. En de gemeenten kregen de boodschap om dubbel zoveel statushouders te huisvesten terwijl er sprake is van woningnood.”