Leerlingen zamelen schoolspullen in voor Suriname

woerden • Leerlingen van de Jan de Bakkerschool in Woerden hielden een actie voor een school in Suriname.

En met succes, want uiteindelijk kon er voor 752,21 euro aan schoolmaterialen worden gedoneerd. Die zijn vorige week donderdag overhandigd aan Riëtte Oudenaarden van de SuriNedFoundation (SNF) en Cédric Leidsman als vertegenwoordiger van de school in de plaats Santigron in Suriname. Santigron (Surinaams voor zandgrond) is een dorp aan de Saramaccarivier en telt zo'n 500 inwoners.

De inzamelingsactie kwam voort uit een schoolproject waarbij de onderwerpen Suriname en slavernij centraal stonden. Het boek ‘De negerhut van oom Tom’ liep als een rode draad door het project. Van de belangrijkste gebeurtenissen uit het boek maakten de kinderen - verdeeld over groepjes - een knutselwerk. Alles losse onderdelen vormden samen één groot beeldverhaal dat donderdag aan de twee gasten werd gepresenteerd. 

Na afloop kregen Riëtte Oudenaarden en Cédric Leidsman de vraag eens goed in de klas rond te kijken omdat daar voor hen nog een verrassing wachtte. Na enig zoekwerk vonden zij onder een tafel een groot aantal dozen vol schoolschriften, ballpoints, potloden, puntenslijpers, gummetjes en geodriehoeken. En dat allemaal bestemd voor de school van de moeder van Cédric in Suriname. Vanwege de economische situatie is in het land een groot tekort aan onderwijsmaterialen. De spullen gaan binnenkort op transport naar Suriname.