Four Chaplains Memorial Foundation Nederland

woerden • In Woerden is vorige week woensdag de Stichting Four Chaplains Memorial Foundation Nederland opgericht. De stichting gaat kandidaten voordragen die in aanmerking komen voor een zogenoemde Legion of Honor Award en verzorgt de uitreiking van deze Amerikaanse onderscheiding. 

In ons land kregen de afgelopen jaren enige tientallen Nederlanders er een. Zo werden op 1 oktober nog twee voormalige militairen van de 11e Luchtmobiele Brigade geëerd met een onderscheiding. Zij raakten (geestelijk) gewond en richtten als reactie daarop De Gewonde Soldaat op. Deze vereniging zet zich in voor meer begrip, erkenning en waardering voor militairen die tijdens een missie gewond raakten. 

Ook een gefusilleerde verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog, Hermanus Boxtart uit Zutphen, ontving 1 oktober postuum de onderscheiding. Zijn dochter kreeg op diezelfde dag de Legion of Honor Award, omdat zij onder meer medeoprichtster is van de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940 - 1945, spreekster is namens Herinneringscentrum Kamp Westerbork en als gastdocent op scholen vertelt over de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse organisatie Chapel of Four Chaplains is een oecumenische stichting, opgericht ter nagedachtenis van vier geestelijk verzorgers (van protestantse, rooms-katholieke en Joodse denominatie) die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Zij kalmeerden bange militairen en verzorgden gewonden aan boord van een troepentransportschip dat door een Duitse onderzeeboot werd getorpedeerd. De vier geestelijken deelden reddingsvesten uit en gaven uiteindelijk ook hun 'eigen' reddingsvesten aan de volgende man in de rij. Toen het schip zonk, bleven de geestelijken biddend aan boord achter. Van de 904 militairen kwamen er 674 om.