• Will Stoof met vlag, mok en tas. Hij is klaar voor het feestjaar. 'Alles staat'.
• Will Stoof met vlag, mok en tas. Hij is klaar voor het feestjaar. 'Alles staat'. Foto en tekst: Winny van Rij

Woerden viert 650 jaar stadsrechten

Feestjaar gaat bijna beginnen

De feestelijke mokken, sokken, tassen en vlaggen zijn al te koop, een leuke verzameling voor later. “Ik bestel van alles een exemplaar voor mijn kleine Woerden museum”, zegt Will Stoof, voorzitter van de Stichting Woerden 650 jaar stad.

Woerden viert in 2022 dat ze 650 jaar geleden stadsrechten kreeg. Op 12 maart welteverstaan. “Dus de geplande opening gaat gewoon door op zaterdag 12 maart, maar net iets minder groots dan ons oorspronkelijke plan.” Dat is vanwege corona en het kleinere budget dat de stichting hierdoor beschikbaar heeft. “Je kunt gewoon minder doen en ook ondernemers hebben minder beschikbaar voor sponsoring.”

Groots vertellen

De stichting bestaat zeven jaar. “Sinds 2014. Ooit bedacht door Frits Bugter die iedere Woerdenaar jaarlijks 5 euro wilde laten betalen om zo in 2022 over een mooi budget te kunnen beschikken.” Het mocht niet zo zijn. Bugter overleed en zijn plan verdween van tafel. “Mark van Leeuwen was er door Frits bijgehaald en omdat Mark en ik samen veel dingen organiseren, vroeg hij mij er weer bij.” Op Wills lijf geschreven lijkt het wel. “Ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen.” Mark trok zich vanwege drukte terug, maar is wel betrokken bij de opening. “We hadden een Passion-achtig evenement in gedachten op verschillende plekken in Woerden. Dat moet nu wat eenvoudiger en mobieler zonder grote tribunes, maar we willen het verhaal wel groots vertellen dus gaan we ook de wijken en dorpen in.”

Het feestjaar staat

Na de vorige verkiezingen kwam de coalitie met het idee om iets te organiseren. “De stichting was er al en ik ben gaan brainstormen met wethouder George Becht en burgemeester Victor Molkenboer. Die benaderde uit allerlei geledingen betrokken Woerdenaren met een groot en divers netwerk. We hebben nu een bestuur, een comité van aanbeveling en allerlei werkgroepen." Iedereen in Woerden kon een initiatief indienen en dat zijn er uiteindelijk heel veel gebleken. “Op de evenementen na, hebben we alle initiatieven beoordeeld en subsidie kunnen geven. Sommige wat minder, andere het totale benodigde bedrag. Het Cultuur Platform Woerden (CPW) stelde hun bijdrage beschikbaar voor culturele initiatieven, dus die konden we soms het totaal gevraagde bedrag geven.”

'Het thema is ‘WoerdenWijs'. Een beetje eigenzinnig, eigenwijs, wijs op Woerden'

Verbinding creëren

Stichting Woerden 650 wil graag samenwerkingen stimuleren en initiatieven verbinden. “Zo was er een idee voor een hardloopwedstrijd langs of door Woerdense culturele locaties. Vervolgens kwam er een idee voor een run bike run naar de kernen. We vroegen deze initiatiefnemers samen om tafel te gaan. Later kwamen daar een personal trainer bij die beweging voor het gezin wilde organiseren via een colorrun en mom in balance. Het wordt nu één grote culturele familiesportdag op 2 oktober. Dat vind ik mooi, die verbinding.” 

Alles komt op de website

Deze en andere evenementen komen overigens op de website als de evenementenkalender van de gemeente is gepresenteerd. “Wij geven een toekenning als een Woerden 650-initiatief, maar de gemeente moet een vergunning afgeven voor dit soort evenementen.” Daarnaast zijn er nog andere initiatieven. “Denk aan de boeken van Margo van der Meer en Tosca Menten, het spel Wyrda, de weekkalender, het idee van Open Monumentendag voor speciale putdeksels en de speciale merchandising." 

Will toont de speciale sokken en heeft een mok, tas en vlag meegenomen. “Ook komt er Woerden 650 bonenkoffie. Die is via de website te koop. Elders komen speciale biertjes te koop die nu in de maak zijn. Woerden 650 en Kasteelbier: een samenwerking tussen Stichting Het Kasteel van Woerden en lokale brouwerij De Borrelnoot.”

Blijvende herinneringen

Met deze producten creëert de organisatie blijvende herinneringen aan het feestjaar en daar heeft deze voorzitter wel wat mee. "Ik heb thuis bijna alles van Woerden 600 jaar in mijn eigen kleine Woerden museumpje.” Will is nog op zoek naar twee dingen van Woerden 600. "Een wandbord en een kaars. OOK heeft ze, maar ik zou ze ook heel graag willen toevoegen aan mijn verzameling.” Wat hij onder andere wel heeft is een elpee met muziek uit dat jaar. "Op de achterkant van de hoes staat het programma van dat hele jaar.” Zo was er een bijzondere raadsvergadering en een receptie vanuit de gemeente. "Een receptie zal nu niet gaan, maar misschien een bijzondere openbare raadsvergadering rondom het nieuwe college? We vieren de historie, in het nu met een blik naar de toekomst.”

De rode ruiter

Bij alle evenementen zal een spreekwoordelijke rode ruiter aanwezig zijn. “Op een vraag van de gemeenteraad werd gekeken naar een soort mascotte en de directeur van het Stadsmuseum Arja van Veldhuizen wist te vertellen dat er op het schilderij 'Beleg van Woerden' rechts onderin een rode ruiter te zien is. Dat wordt een rode draad door het jaar heen. Het staat symbool voor de Woerdenaren: het ondernemende en het doen, vaak op hun eigen wijze, een beetje eigenzinnig en eigenwijs en natuurlijk wijs op Woerden, passend bij het thema van dit jaar ‘WoerdenWijs’.” Die rode ruiter zal niet letterlijk overal bij zijn. “Ik denk aan bijvoorbeeld een autorally. Dan rijdt er een rode klassieke auto voorop. Bij een dansgroep staat er een persoon in het rood vooraan.” Will vindt het geslaagd als iedereen iets heeft kunnen doen gedurende het feestjaar. Dat kan, "want er zijn zoveel verschillende initiatieven. Er is voor elk wat wils.”