• Auke en Lisette Reinsma met de Toyota CHR in parelmoerwit, en de Lego VW T1 Kampeerbus 1962.
• Auke en Lisette Reinsma met de Toyota CHR in parelmoerwit, en de Lego VW T1 Kampeerbus 1962. Foto: Levien Vermeer

'Wie verzamelt er nog autootjes?'

leerdam • Is dat een relevante vraag: ‘wie verzamelt er nou nog modelautootjes’? ,,Als je kijkt naar het aantal volgers van onze gelijknamige Facebookpagina niet echt, want dat zijn er bijna vijfduizend!” zegt Auke Reinsma (42) lachend. Hij organiseert voor de tweede keer een miniatuurautobeurs. ,,In 2019 deed ik dat voor het eerst, en de reacties waren zo positief, dat ik dacht: dat wordt een blijvertje. Maar toen kwam corona.” De bezoekers waren destijds zeer tevreden over de goede verzorging en iedereen ging blij naar huis, volgens zijn vrouw Lisette. Het stel is vastbesloten van deze tweede versie een nog groter succes te maken. 

Filmauto
Wie bij hen over de vloer komt hoeft niet te raden naar de gezamenlijke passie. In de woonkamer staat een legodoos met een bouwpakket van de filmauto DeLorean Back to the Future, met de kenmerkende vleugeldeuren; het volgende project van Lisette. ,,Er zitten 1872 steentjes in, dus daar ben ik wel een paar weken zoet mee.” Haar man heeft het geduld niet voor lego. Maar hij heeft via de Facebookpagina ‘oldtimerliefhebbers’ wel een échte DeLorean geregeld voor haar verjaardag, vertelt zij. 

Terrasje
,,We zaten op een terrasje, toen die filmauto ineens de hoek om kwam rijden en ik mocht instappen!” Ze laat een foto zien waarbij de vleugeldeur boven haar hoofd open staat. Auke weet: ,,Je moet er minstens 55.000 euro voor neertellen, en ze worden steeds meer waard.” Lisette concludeert: ,,Auto-minded zijn wij.” Hij werkt al zeventien jaar voor Toyota. ,,Het poetsen van Toyota’s en Kia’s voor de verkoop bij dealer Kooijman in Utrecht is mijn dagelijks werk.” En in zijn kantoortje op de zaak staat een vitrine met modelletjes. Maar thuis op zolder, daar heeft hij er zo’n tweeduizend uitgestald.
Arjan Gertsen, vriend uit zijn netwerk, heeft recent een modelauto voor Reinsma gevonden waar hij zelf al tweeëneenhalf jaar naar op zoek was. Hij legt uit dat Rijkswaterstaat een pechhulpauto bij Toyota had besteld, waarbij driehonderd modelauto’s werden uitgebracht. ,,Ik heb Toyota meteen gebeld, maar ze waren allemaal al weg. Arjan’s vriend werkt bij Rijkswaterstaat en heeft er nu één los kunnen krijgen bij een collega.” Trots laat Reinsma het autootje zien: ,,Kijk, het is nummer 22 van 300.”

Op de beurs zijn de modelauto’s in alle schalen te bekijken en te koop, van 1:87 tot 1:12, maar Gertsen is een puur 1:43 verzamelaar. Hij zal ook op de beurs aanwezig zijn. Wie verwacht Reinsma nog meer? ,,Matchbox-verzamelaar Bert van de Aa komt, en iemand met alleen maar brandweerautootjes. Cor Ooms rijdt in een Corvette, en heeft daar ook een miniatuurverzameling van. Op de beurs kunnen geïnteresseerden een afspraak bij zijn tafel maken voor bezichtiging.” Reinsma tipt: ,,Voor partners die niet zoveel met auto’s hebben, zijn de tafels van Liset Versluis en Bastiaan Tukker wellicht interessant. Zij brengen allerlei andere auto-gerelateerde objecten mee, zoals postzegels, ansicht- en telefoonkaarten, speldjes en dergelijke.” 

Miniatuurautobeurs 
Zaterdag 19 november staat gebouw Maranatha aan de J.A. Burgersstraat 1 in Leerdam van 10.00 tot 15.00 uur in het teken van miniatuurauto's. Van merken zoals: Hot wheels, Dinky toys, Bburago, Herpa, Matchbox, Greenlight, Maisto, Tekno, en in alle schalen. Vanwege de hogere kosten wordt nu entree gevraagd. ,,Maar met twee euro per persoon hebben we het zeer redelijk gehouden”, vindt Reinsma.

In Asperen presenteert Berndt Roelvink ruim 7.000 modellen uit de hele wereld (voornamelijk Rover en Mini). Op de beursdag opent hij zijn Autominiaturenmuseum het Minidome speciaal een uur eerder, om 12.00 uur. Tot 17.00 uur kan men terecht aan Voorstraat 80 te Asperen. De modelautowinkel van Joke Koppen, Ridder Alartlaan 31 in Buren is geopend van 10.00-17.30 uur.

q  www.miniatuurauto.nl en www.minidome.nl

Levien Vermeer