• Er wordt lekker gekookt in de keuken van het Oosterlicht College.
• Er wordt lekker gekookt in de keuken van het Oosterlicht College. Foto: Madelief Helmhout

'Samen leren koken' voor alleengaanden

VIANEN • In de keuken van Het Oosterlicht College in Vianen kwamen afgelopen woensdag alleengaanden bij elkaar om samen te koken, te eten en gezellig bij te kletsen. ‘Samen leren koken’ is een initiatief van Martin Hendericks, uitvaartondernemer in Vianen. Met een groep vrijwilligers bezorgt hij nabestaanden om de maand een gezellige avond om te leren koken nadat hun partner er niet meer is. 

De groep van twintig alleengaanden die deze woensdagavond bij elkaar zijn gekomen, staat te popelen om naar binnen te mogen wanneer het programma om vijf uur van start gaat. Vanavond op het menu: een varkenshaasje met herfstgroenten, aardappeltjes uit de oven en champignonsaus. Het dessert: appelkruimel met custard en vanille-ijs. De mensen die mee willen koken duiken na het openingswoord van Martin gelijk de keuken in. Edwin Huis in ‘t Veld, één van de vrijwilligers en voormalig kok, heeft het menu samengesteld en staat de deelnemers bij wanneer zij hulp nodig hebben. “De ene deelnemer heeft meer hulp nodig dan de ander, sommigen doen al vijf jaar met ons mee en voelen zich inmiddels wel thuis in de keuken, terwijl anderen nog nooit een aardappel hebben gekookt. Ik probeer ze allemaal zo goed mogelijk te helpen om ze uiteindelijk te leren hoe ze hun eigen verse maaltijden kunnen koken nadat hun naasten zijn overleden.”

Lotgenoten ontmoeten
Tine helpt mee in de keuken, zij heeft zich samen met twee vriendinnen ontfermd over het dessert. “Ik ben nu vier jaar weduwe en ben sinds het overlijden van mijn man elke keer naar deze avonden gekomen. Hier voelt het als een vlaag van herkenning. We hoeven het niet per se over vervelende dingen te hebben, maar begrijpen elkaar wel doordat we allemaal hetzelfde hebben meegemaakt. Als kers op de taart heb ik hier ook nog eens een van mijn beste vriendinnen ontmoet waarmee ik elke vrijdagavond gezellig samen eet!”

Martin Hendericks is initiatiefnemer en neemt een groot deel van de organisatie voor Samen leren koken op zich. “Eigenlijk is dit hele concept begonnen met één man: Henk. Zijn vrouw is vijf jaar geleden overleden, maar Henk kon toen helemaal niet voor zichzelf koken. Door hem ontstond het idee om te gaan koken met een groep alleengaanden, zodat zij de basis van koken konden leren. We willen ze ook een aantal bijzondere gerechten aanleren, zodat ze die bijvoorbeeld kunnen maken met de kerst en dan kunnen laten zien dat ze écht lekker kunnen koken. Achteraf krijgen de deelnemers de recepten toegestuurd, zodat ze de gerechten kunnen namaken in hun eigen keuken.”

Als de appelkruimel, de aardappelen én het vlees in de oven staan kan het bakken van de groenten beginnen. De deelnemers krijgen hulp van de vrijwilligers, maar kunnen inmiddels al goed overweg met de pompoen, paddenstoelen, courgette en paprika. Alsof ze aan een lopende band staan worden alle borden daarna opgemaakt door de vrijwilligers en kan iedereen rond half zeven gezellig plaatsnemen in het restaurant, naast de keuken in Het Oosterlicht.
De varkenshaas met herfstgroenten valt goed in de smaak en bijna alle borden zijn netjes leeggegeten. Als om kwart over zeven het toetje wordt geserveerd kan de lol niet op. Henk, de man waarmee dit hele concept begon, neemt het woord om de keuken en alle vrijwilligers te voor deze editie bedanken. “Dat het de volgende keer nóg lekkerder mag smaken!” Daarna begint voor de vrijwilligers de afwas, en kletst iedereen lekker verder. De avond is hier nog jong.

De volgende editie van Samen leren koken zal op woensdag 4 januari 2023 plaatsvinden. Entree kost 10 euro per keer, daar zitten ook twee consumpties voor die avond bij inbegrepen. Aanmelden kan via info@mhuitvaartverzorging.nl

Madelief Helmhout