• Het cruciale moment in de derby.
• Het cruciale moment in de derby. Foto: Rick den Besten

SV Meerkerk geeft tiental van Ameide lang hoop op puntje in derby

ameide • Op het met een kleine 1000 toeschouwers goed bevolkte sportpark Meihoven was de Vijfheerenlanden-derby tussen Ameide en SV Meerkerk verre van hoogstaand. Maar andermaal vergoedde de spanning en zeker ook de strijd weer veel, zo niet alles. De gasten uit Meerkerk gingen uiteindelijk verdiend met drie punten in de tas naar huis.

“En dat was lang geleden”, grijnsde Meerkerk-trainer Gert-Jan Koekkoek, dolblij na de 1-3 overwinning. “Als speler heb ik hier niet vaak gewonnen en donderdag op de training was er ook geen enkele speler die zijn hand omhoog stak toen ik vroeg wie er weleens in Ameide had gewonnen. Vandaag dus wel.”

Na een klein speldenprikje van Roy de Blank was de eerste serieuze kans voor Daan van der Leun. Maar oog in oog met Fabian den Hartog verprutste hij, weliswaar zwaar gehinderd door de Ameidese goalie, het buitenkansje op de openingstreffer. Melvin van den Heuvel, die er duidelijk meer zin in had dan vorige week tegen Arkel, kreeg de volgende kans. Halverwege de eerste helft deed de frêle nummer 11 het stukken beter, toen hij Daan van der Leun op links in de diepte stuurde. De aanstormende Fabian den Hartog raakte de bal niet, maar toucheerde wel licht Van der Leun, die maar al te graag naar de grond ging. Rood, vond scheidsrechter Hans Pekaar. De inmiddels 45-jarige keeperstrainer Wilco van Gelderen nam plaats onder de lat.

In ondertal zag Ameide-trainer Jan Verveer zijn team op voorsprong komen. De uitblinkende Richard den Hartog leverde zo'n tien minuten voor rust een perfecte voorzet af op René van Middelkoop, die met het buitenkansje wel raad wist; 1-0. Nog voor de thee trok Meerkerk de stand weer in evenwicht. Een schot van Daan van der Leun kreeg Van Gelderen niet echt klemvast en uit de rebound scoorde de Meerkerker wel. Na rust leek Meerkerk de wedstrijd vroegtijdig te willen beslissen. Maar paal en zeker ook Van Gelderen voorkwamen de 1-2 voorsprong. Op een ziedend schot van de jeugdige Milan van Dijk had de ervaren Van Gelderen geen antwoord. Meerkerk verzuimde meer afstand te nemen en liep zelfs massaal achteruit. Een kolfje naar de hand van de thuisploeg, dat vol ten aanval op zoek ging naar de gelijkmaker. Jules de Gans en Bas de Kruijk (bal op de lat) waren dichtbij de 2-2 en een stuntje. Maar invaller Bart de Bruijn gooide in blessuretijd de derby definitief in het slot.