• De leerlingen met hun diploma.
• De leerlingen met hun diploma. Foto: Aangeleverd

Tijl Uilenspiegel Vreedzame School

VIANEN • De Tijl Uilenspiegel in Vianen is een Vreedzame School in de wijk de Hagen. De Vreedzame School is een programma dat streeft naar een klimaat in school, in de klas en op het plein waarin betrokkenheid en verantwoordelijkheid van kinderen centraal staan. 

De afgelopen weken hebben veertien leerlingen de training tot mediator gedaan. Vorige week hebben zij met de hele school erbij hun diploma officieel mogen ondertekenen en in ontvangst genomen. Ook de directeur en de leerkracht die de training heeft gegeven hebben hun handtekening persoonlijk op de diploma ‘s van de kinderen geschreven. De leerlingen hebben drie trainingsmiddagen gevolgd. Bij de laatste training was ook de wijkagent erbij. De leerlingen hebben gespreksvormen getraind om medeleerlingen te begeleiden bij het zelf een oplossing bedenken voor het conflict. Nu gaan de mediatoren tijdens de pauzes helpen wanneer zich een conflict voordoet.

Democratische gemeenschap
"De school wordt zo een democratische gemeenschap, waarin ook de kinderen een stem hebben, zich gezien en gehoord voelen en op een positieve manier met elkaar omgaan. Hierbij staat conflictoplossing centraal. Kinderen leren hoe zij op een goede manier met conflicten om kunt gaan", aldus de school.

De Tijl Uilenspiegel stimuleert kinderen hun conflicten voor zover mogelijk zelfstandig op te lossen. Wanneer de kinderen het niet lukt om een conflict zelf op te lossen kunnen ze ondersteund worden door een mediator.