• Vrouwenvereniging Ora et Labora
• Vrouwenvereniging Ora et Labora Foto: Ingeborg Al

'Ora Et Labora' 85 jaar

EVERDINGEN • Vrouwenvereniging Ora et Labora vierde eind oktober haar 85-jarig bestaan. Er werd op nostalgische wijze en met een vleugje humor door de huidige leden stil gestaan bij de mijlpaal en het werd op een ouderwetse manier gevierd. 

Zo waren de tafels voorzien van kleedjes uit grootmoederstijd, droegen de dames corsages en dronken ze gezellig een advocaatje met elkaar. 

Voorzitter Gerrie Dijkstra vertelt hoe bijzonder deze groep dames is: “De gemiddelde leeftijd van de vereniging is 65+. Het is bijzonder te zien dat de groep sociaal naar elkaar omkijkt en zelfs met enige regelmaat voor elkaar kookt.”

Exacte fatum onbekend
Bekend is dat de vereniging vanuit de Hervormde Kerk Everdingen opgericht is in 1937, maar de exacte oprichtingsdatum is onbekend.

Voor het 35-jarig jubileum was er een gedicht gemaakt waarin beschreven staat dat de eerste bazaar van de vereniging plaats vond op 4, 5 en 7 augustus van dat jaar. Ook het financiële verslag van die dagen is in het gedicht verwerkt.

De vereniging zet zich in om geld te genereren voor de kerk. Vroeger werden er gezamenlijk sokken gebreid en kleedjes gehaakt. Deze werden dan vervolgens weer op de bazaar verkocht. 

Nieuwe garde
Tot vijf jaar geleden organiseerde de vereniging de bazaar één keer per jaar. Sindsdien heeft de jongere garde de organisatie overgenomen en de jaarlijkse traditie voortgezet, maar uiteraard zijn de leden van de verenging hierbij nog steeds betrokken. Ook nemen zij nog actief deel aan het geheel.

Dit jaar vindt de bazaar op zaterdag 12 november van 10.30 tot 17.00 uur plaats in het Hervormd Centrum in Everdingen. Op het programma staan onder andere een verloting, verkoop van gebak, erwtensoep en bloemstukken.

Ingeborg Al