Cursus 'Waard om te Weten' gestart

REGIO • Zaterdag 5 november was de eerste dag van de derde cursusreeks Waard om te Weten. Een initiatief van het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en georganiseerd door het Historisch Collectief Molenlanden. In negen interactieve lessen krijgen de cursisten informatie over de streekhistorie en gaan ze veelal op een andere manier naar de alledaagse dingen kijken.

Elke cursusdag staat er een specifiek, op de streekgeschiedenis gericht, onderwerp op het programma. Daarvoor wordt een deskundige gastdocent gevraagd en wordt er een locatie gereserveerd, die past bij het onderwerp. Zo vond de eerste les, die gaat over archeologie, plaats in Museum De Koperen Knop. Vanaf de volgende lesdag komen onderwerpen aan de orde als natuur en natuurhistorie, ontginning en waterbeheersing, cultuur, bestuur, de sociale economie, godsdienst, oorlogen en vervoer en mobiliteit. Waard om te Weten is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband: Historisch Collectief Molenlanden, de Molenstichting SIMAV, Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden, Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard en Archeologische Werkgemeenschap Lek en Merwede.Op de laatste cursusdag is er een examen en worden de deelnamecertificaten met reverspeld uitgereikt. Deelnemers die de cursus met goed gevolg hebben afgelegd kunnen zich Waardkenner noemen.

Belangstellenden kunnen op een reservelijst komen, zodat men bericht krijgt bij een volgende cursus. Kijk op www.hcmolenlanden.nl.