AED voor Markiezenhof Leerdam

LEERDAM • In Leerdam-Oost is een extra AED (automatische externe defibrillator) gerealiseerd op de Markiezenhof.

Het initiatief lag bij Grisana Heeres-Triyasut, die in september 2022 een actie startte via buurtAED.nl, van de Hartstichting. Grisana, die zelf in de zorg werkt, deed dit naar aanleiding van een recente hartstilstand van een buurtgenoot en een aantal gesprekken bij de jaarlijkse buurt BBQ. “Gelukkig is de hartstilstand van onze buurtgenoot goed afgelopen omdat ambulance en hulpdiensten snel ter plaatse waren met een AED.”

Alie de Jong en andere buurtbewoners meldden zich direct aan om te helpen bij de actie. Samen deelden zij brieven uit en spraken mensen erover aan. Binnen enkele weken was het benodigde bedrag bij elkaar. Inmiddels is de AED geïnstalleerd en aangemeld. Bij een hartstilstand wordt via de hartslag.nu-app aangemelde burgerhulpverleners die op dat moment in de buurt zijn geactiveerd.

Op 19 november om 16:00 wordt de AED op feestelijke wijze geopend en kunnen de bewoners en andere geïnteresseerden de AED zien en uitleg krijgen over de werking. Tien bewoners van de Markiezenhof gaan ook de reanimatie- en AED-cursus volgen bij de stichting Reanimatie Alblasserwaard en kunnen zo ook in actie komen, mocht dat weer nodig zijn.


Savel Snipperfeest in Het Dak

leerdam • In Partycentrum Het Dak wordt op 11 november het Savel Snipperfeest gehouden, vanwege het tienjarig jubileum. 

Van 10 oktober t/m 10 november kreeg iedereen die 10 euro besteedde bij één van de 20 Savel ondernemers een snipper. De snippers konden weer worden ingeleverd en uit de ingeleverde snippers worden op 11 november 100 winnaars getrokken. Winnaars worden tijdens de avond gebeld en uitgenodigd om naar het Dak te komen. "We hopen dat zo veel mogelijk prijswinnaars naar Het Dak komen om samen een feestje te vieren", zegt Adrie Kleppe, secretaris van Ondernemersvereniging Savel. De winnaars ontvangen een 'Snip'; dit is een waardebon ter waarde van 100 euro, die men kan besteden bij één van de Savel-winkels."

De avond in Het Dak start om 18:00 uur met gratis koffie en wat van Leerdams Lekkers. Vanaf 18:30 uur wordt er gestart met het bellen van de winnaars. Om 21:30 uur is de laatste trekking en belronde. Tussendoor wordt de avond muzikaal aangekleed door DJ Jan Millenaar en zijn er hapjes van Keurslager Rien Baas, PLUS Teeuw, Bakker de Jager, de ALDI en de Beja. Die laatste verzorgt tevens de feestelijk geprijsde drankjes en de gratis warme snacks. Hierna is er een optreden van 'Helemaal Hollands' , bekend van de hit 'Waar is dat feestje?' Niet opgehaalde snippers worden na dit optreden opnieuw getrokken, zodat alle waardebonnen bij een winnaar komen. Om 23:00 uur komt het feestelijke programma ten einde.