• De opening van het bedrijfspand aan de Gelkenes.
• De opening van het bedrijfspand aan de Gelkenes. Foto: Aangeleverd

Huib van 't Hoog bijna halve eeuw ondernemer

groot-ammers • Huib van 't Hoog viert dit jaar zijn negende lustrum als ondernemer. Dat richt zich vooral op Autobedrijf Van 't Hoog in Groot-Ammers, maar Autospuiterij Van 't Hoog en Van Eldik en camperverhuurbedrijf Hoog Recreatie hadden zonder zijn inzet ook nooit bestaan. Stilzitten was en is er nooit bij voor de inwoner van Groot-Ammers.

Het begon officieel en tegelijkertijd illegaal in de varkensschuur aan de Graafland in Groot-Ammers, in augustus 1977. Samen met zijn broer Theo zette hij de stap in het diepe en begon een eigen bedrijf. Auto-uitdeukers, dat waren ze allebei. "We noemen het nu autoschadeherstellers", vult hij aan. "Ik was 21, Theo 19. We moesten in De Telegraaf een advertentie van 100 gulden zetten, omdat mijn broer nog minderjarig was. Handlichting heette dat."

Een vergunning om auto's te herstellen in de varkensschuur was er niet. Na een paar maanden lag er al een dreigende brief van het gemeentebestuur op de mat: goedschiks weggaan of anders zou de Mobiele Eenheid ingeschakeld worden om de broers Van 't Hoog kwaadschiks een halt toe te roepen. "Ja, zo ging dat toen", lacht hij. "Wij zijn in overleg gegaan met het gemeentebestuur. Met burgemeester De Groot hadden wij eerst bonje, later is het één van mijn betere kennissen geworden. Geld om te verhuizen was er niet; de 5000 gulden die we hadden was in gereedschap gestoken. Uiteindelijk hebben we uitstel gekregen tot 1981."

Lang genoeg om vier jaar na de start te verkassen naar industrieterrein Gelkenes. Daar verrees aan de Industrieweg een gloednieuw pand. Voor het overgrote deel draaide het daar nog steeds om het herstellen van auto's. "Maar gaandeweg kwam daar steeds meer het kopen en verkopen van auto's bij. Dat deden we altijd al een beetje erbij. In het nieuwe bedrijfspand hadden we al een ruimte waar we auto's die klaar waren neer konden zetten; het werd meteen ook een soort showroom." In de loop van de jaren groeide de onderneming van de broers Van 't Hoog uit tot het huidige moderne autobedrijf. Zonder Theo; die ging als autorestyler in 2006 als eigen baas verder. "Wij startten daarnaast met collega-ondernemer Henk Roest in 1984 een eigen autospuiterij, inmiddels Autospuiterij Van 't Hoog en Van Eldik." De autobranche veranderde sterk in al die jaren. Meegaan met de ontwikkelingen was en is noodzakelijk om te overleven. "Een paar jaar geleden heb ik een toespraak gehouden voor ons team. De elektrische auto's kwamen toen op  'Een kwart van de autobedrijven gaat het niet halen', zei ik. 'Maar wij gaan daar niet bij horen. Je moet blijven investeren in kennis en kunde. Onze monteurs kunnen elke auto die hier binnenkomt repareren en onderhouden. We hebben bijvoorbeeld een aparte hoek voor elektrische auto's."

Bijna een halve eeuw na de start is het vuur bij hem, ondanks de 66 lentes die hij inmiddels gezien heeft, nog steeds niet gedoofd. "Met veel plezier maak ik weken van vijftig, zestig uur", knikt hij. "Maar ik ga nu wel langzamerhand wat afbouwen. Een dag minder, van zes naar vijf dagen per week. Patrick Platschorre gaat op termijn het bedrijf overnemen."
Het geeft hem de ruimte om meer tijd te steken in een nieuw bedrijf, dit jaar samen met zijn vrouw Erika gestart: Hoog Recreatie. "We verhuren campers. Daarvan hebben we er nu zes klaarstaan. En het loopt nu al heel goed. Stilzitten is toch helemaal niks voor mij. Ik geniet nog volop van het ondernemen."

Geurt Mouthaan