Hogere inkomensgrens hulp minima

molenlanden • Voordat de knoop wordt doorgehakt, wil de raad nog verder overleggen, werd donderdag 8 september duidelijk tijdens de Molenlandse commissievergadering. 

Met de maatregel is een bedrag van 90.500 euro gemoeid. De gemeenteraad van Molenlanden nam in juli vorig jaar al een motie aan met een oproep aan het college om onderzoek te doen naar aanvullende armoedemaatregelen. 

Energiearmoede

Het college neemt bovenstaande maatregel los van de aanpak van energiearmoede. In oktober of november volgt een raadsvoorstel over een energie-armoedefonds.
Een aantal raadsleden vraagt zich af of de gemeente niet meer kan doen voor mensen die in de financiële problemen komen, nu de inflatie oploopt en energie flink duurder is geworden. De SGP zou de grens best willen optrekken naar 140 of 150 procent van het sociaal minimum. Pieter Jacob Leenman: “Laten we ruimhartig zijn richting de toch al kwetsbare doelgroep.” Wethouder Piet Vat: “Als je generiek naar 140 of 150 procent gaat, ga je iets doen voor mensen bij wie misschien geen noodzaak is.”

Jonette Korevaar (CDA) vond het door het college gevraagde bedrag niet groot. “We geven niet zoveel aan de mensen om het op te lossen.” Wethouder Piet Vat beaamde dat. “Maar als ik zie wat er op ons afkomt, dan weet ik zeker dat ik nog regelmatig bij u terug zal komen.”

Onmacht

Bij Sanne Zijlstra (CU) roept de situatie ‘een gevoel van onmacht’ op. “Grote beslissingen liggen bij de landelijke overheid. Komt de hulp op de juiste plekken terecht? Dit is een goed raadsvoorstel. We moeten alles in het werk stellen wat binnen onze macht ligt. Armoede kan echt iedereen overkomen. De negatieve impact op het leven van de mensen die het treft is enorm.”
Voor de VVD heeft een energie-armoedefonds dat regelarm wordt opgezet de voorkeur. “Voor geld moeten we afwachten wat Prinsjesdag ons brengt.”

Progressief Molenlanden (PM) wil dat de voorstellen met terugwerkende kracht, per 1 januari worden ingevoerd. Paul Wols: “Temeer daar het verzoek van deze motie ruim een jaar geleden is gedaan. En we missen een minima regeling: het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen.”

Naar voren halen

Wat de invoering met terugwerkende kracht betreft kreeg Wols bijval van Joke van de Graaf (Doe Mee). Zij vindt verder dat er snel extra maatregelen getroffen moeten worden. "En hoe gaan we om met mensen in de schuldregeling? Zou het helpend zijn om middels een amendement de groep te vergroten en het voorstel naar voren te halen?” Vat zei geen amendement nodig te hebben. "Als we het hebben over energiearmoede, daar zullen we het in oktober/november over hebben met u. In september gaat het niet lukken. Het college heeft geen amendement nodig om dit proces te versnellen, want het kan niet sneller dan het nu gaat.” Verder zei Vat: "We zullen moeten wachten op Prinsjesdag; gaan landelijke maatregelen ruimte bieden voor onze inwoners?” Hij ontraadde het om boven de 130 procent uit te komen bij het optrekken van de inkomensgrens. De invoeringstermijn komt als bespreekstuk op de agenda voor de raadsvergadering van 20 september.

Anne Marie Hoekstra