• Annette houdt van het contact met klanten.
• Annette houdt van het contact met klanten. Foto: Anne Marie Hoekstra

Annette is al 40 jaar een 'Anna van Toor'

gorinchem • Enkele keren schiet ze overeind om iets uit een rek te pakken voor een klant. Het is niet nodig, er zijn genoeg collega’s die het werk kunnen doen, maar Annette kan het niet laten. Deze maand is ze veertig jaar in dienst bij Anna van Toor in Gorinchem. “Ik werd verliefd op mijn man Cees van Toor en ik was al verliefd op het winkelgebeuren”, zegt ze. “Ik ben aangenomen om het filiaal te leiden.” Dat bleef ze doen, fulltime, ook toen ze in drie jaar tijd drie kinderen kreeg. “Twee weken na de bevalling stond ik hier alweer.”

Annette groeide op in Strijen, waar haar moeder en oma een winkel in onder andere speelgoed en huishoudelijke artikelen runden. Als schoolmeisje gooide Annette bij thuiskomst meteen haar tas in de hoek en ging klanten helpen. “Het contact met de mensen vind ik heerlijk.” Interesse voor mode heeft ze ook, maar dat is niet het belangrijkst. “Ik zou ook auto’s of parfum kunnen verkopen. Het leuke aan kleding is dat het elk seizoen weer nieuw is.”

Verrassend

Zodra een klant binnenstapt beginnen de radertjes in Annettes hoofd al te draaien; op welke rekken hangt kleding die haar goed zou staan? “Het is een automatisme om in de huid van de klant te kruipen. Gisteren vroeg ik een klant: ‘Pas dit jurkje eens?’ Het was gelijk het goede. Dat is ervaring. Je moet ook vooruitdenken: terwijl iemand kleding past er iets bij zoeken. ‘Kijk, dat is een mooie kleur voor jou.’ Soms kom ik met iets wat een klant zelf niet zou kiezen en vraag ik: doe het voor mij even aan. Dat is vaak verrassend.”

Annette’s echtgenoot is aandeelhouder in de zaak,  dochter Lisette is verantwoordelijk voor onder andere sales en communicatie, zwager Jan Paul heeft de dagelijkse leiding als directeur, zijn vrouw Chantelle  ontwikkelt met haar team de eigen collecties Anna en Anna Blue en ook Annettes schoonvader en -moeder zaten in de zaak. Hoe vaak ze het in de familie over het bedrijf hebben? Zonder aarzelen: “Altijd. Ik weet niet anders. Dat was vroeger thuis ook zo en dat is niet erg, alleen maar leuk. Maar mijn twee zonen doen andere dingen, met hen hoef ik niet over jurkjes te praten.”
Vanuit heel Nederland en zelfs uit België komen klanten naar Anna van Toor. Annette is daar trots op. “We binden onze klanten door het bieden van persoonlijke aandacht en een goede collectie. Wat in de zaak hangt, daar sta ik honderd procent achter. Tien mensen zijn het hele jaar bezig met inkoop en eigen productie. Zij werken anderhalf seizoen vooruit. We evalueren met elkaar. En natuurlijk wijzen cijfers op de computer uit wat goed verkoopt.”
Goed kunnen adviseren en meedenken, klanten aanvoelen, dat is ‘misschien een talent wat je meegekregen hebt’, denk Annette. “Mijn man zegt altijd: jij geeft iedereen vleugeltjes, ook je medewerkers. Dat doe ik door enthousiast te zijn, dat is denk ik de afwijking is die ik heb.” Lachend: “Want als je na veertig jaar nog enthousiast bent moet het een afwijking zijn, dat kan niet anders.”

Alle vrouwen

Het modemerk uit Meerkerk heeft 32 eigen winkels en een webshop en levert daarnaast aan groothandels en retailers. “Anna van Toor, die naam staat voor alle vrouwen”, zegt Annette. “Ik probeer Anna te zijn, ik vind het een uitdaging om er voor alle vrouwen te zijn; zowel voor een vrouw uit de polder met weinig tijd als voor de vrouw die altijd loopt te shoppen. Ik ben 62, ik mag nog vijf jaar. Mág, het is geen moeten.”

Ze staat weer even op om een blouse uit een rek te pakken en aan een klant te overhandigen. "Deze zou ook kunnen." Zodra ze weer zit vervolgt ze: "Gisteren was hier een vrouw van 84. Ik zei: ik ken u al veertig jaar. Er zijn ook klanten die mijn geschiedenis kennen, foto’s van mijn kinderen en kleinkinderen hebben gezien. Ik praat met de klanten niet alleen over kleding, maar ook over andere dingen."

Terugblikkend op veertig jaar is ze vooral trots op een van haar medewerksters. "Ze maakte de lagere school niet af, maar is een superverkoopster. Daar krijg ik energie van. Met zakelijke successen ben ik ook blij; we hebben 300 mensen in dienst, die wil je in dienst houden. Maar het zijn de persoonlijke dingen die maken dat je fijn werkt. Er zijn vrouwen die met hun moeder kwamen en nu met hun dochter en een kleinkind komen.” Stralend: "Dat zijn gewoon vier generaties.”

Anne Marie Hoekstra