• De raad van Molenlanden zet zich in om minima te ondersteunen.
• De raad van Molenlanden zet zich in om minima te ondersteunen. Foto: 123RF.com

Groen licht raad: inkomensgrens minima hoger

molenlanden • De gemeenteraad van Molenlanden heeft dinsdagavond besloten de inkomensgrens op te trekken van 120 procent van het sociaal minimum naar 130 procent. De verruiming van de minimavoorzieningen gaat met terugwerkende kracht vanaf januari 2022 in.

De wijziging om het armoedeplan van de gemeente al eerder in te laten gaan, kwam op voorspraak van de ChristenUnie. “We willen Avres niet tot het onmogelijke dwingen, maar we menen dat dit mogelijk is. Dit is een van de weinige dingen die wij als gemeente kunnen doen”, betoogde Sanne Zijlstra. “Het lijkt ons te doen, omdat we eigenlijk alleen aan Avres vragen om de aanvragen die binnenkomen niet te toetsen aan de inkomensgrens van 120 procent, maar van 130 procent. Dus als ze in dat vakje vallen krijgen ze de minimaregeling als ze daar aanspraak op maken.”

Het voorstel vond bij de hele raad draagvlak. “Je wilt als gemeente al het mogelijk doen voor de mensen waar je van weet dat die in nood komen te helpen”, verwoordde Joke de Graaf van Doe Mee! Molenlanden het sentiment. De Christen Unie wordt door de SGP geprezen om haar creativiteit in het verruimen van de voorzieningen, zodat er nog meer mensen geholpen kunnen worden.
Wel wilde de gemeenteraad eerst horen of de verruiming in de praktijk net zo eenvoudig is. In de commissievergadering van begin september zag wethouder Piet Vat nog somber in dat dit voor Avres een haalbare opdracht zou zijn. Navraag leert volgens hem dat het Avres extra capaciteit gaat kosten om de minimaregeling op deze manier uit te voeren, maar zijn zij “uiteraard wel in staat dit voor de inwoners van Molenlanden te doen”. “Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet”, waarschuwt Vat de raad. “Het zijn veelal nog onbekende mensen bij Avres. Om hen in beeld te krijgen, moet er iets opgezet worden of moeten mensen zelf actie ondernemen en zich melden bij Avres."

Hij vervolgde: "Dat betekent dat Avres extra werkzaamheden gedaan moeten worden, dan wel dat er gezegd wordt dat er een aantal zaken niet doen of langzamer gaan doen om hier uitvoering aan te geven. Dat is uitvoering waar nog verder naar gekeken gaat worden. Mocht het zo zijn dat er toch echt extra capaciteit gevraagd en ingezet moet worden, komen we uiteraard hier terug om daar extra geld voor te fourneren.” Met de maatregel is een bedrag van 90.500 euro gemoeid. De gemeenteraad van Molenlanden nam in juli 2021 al een motie aan met een oproep aan het college om onderzoek te doen naar aanvullende armoedemaatregelen.

Meer uitbetaald

Ook werd tijdens de raadsvergadering duidelijk dat veel minima uit Molenlanden een beroep hebben gedaan op de toeslag van 1300 euro. Het betekent voor Molenlanden dat er 300.000 euro meer uitbetaald is, dan van het Rijk is ontvangen. "Op zich is dat - hoe raar dat misschien ook klinkt - ook wel heel erg mooi”, stelt wethouder Piet Vat. "Het is 300.000 euro, dat is heel veel geld, maar aan de andere kant betekent het ook dat heel veel mensen tot nog toe geen gebruik maken van minimaregelingen aan de bel hebben getrokken en deze aanvraag hebben gedaan bij Avres. De bijvangst daarvan is overigens ook, dat Avres deze gesprekken direct heeft gebruikt om deze mensen te attenderen op andere ondersteunende mogelijkheden die er zijn.”

Petra Scheurwater