• Zuiveringsstation De Punt.
• Zuiveringsstation De Punt. Foto: Oasen

Uiterlijk zuiveringsstation De Put krijgt vorm

nieuw-lekkerland • Nu de installaties grotendeels op hun plek staan, is Oasen begonnen aan de buitenkant van zuiveringsstation De Put in Nieuw-Lekkerland.

Gezichtsbepalend zijn de houten delen op de gevelbeplating. Dit is een element waarmee de ontwerper het gebouw beter laat aansluiten op het omringende polderlandschap. Door de houten delen in dikte en afstand te laten variëren, ontstaat een spel van licht en schaduw.
Ook het omliggende terrein is onder handen genomen. De definitieve toegangspoort is aangebracht en op bepaalde plaatsen is het terrein geasfalteerd. Het terrein zal worden aangekleed met diverse groenvoorzieningen.

Het opstarten van de installatie vordert gestaag. 'In september plaatsen we de membranen, die het hart vormen van de zuivering', stelt het drinkwaterbedrijf. 'Met het gezuiverde water kunnen we dan stap voor stap de overige onderdelen in bedrijf stellen.'

Het nieuwe station komt op de plek te staan van het oude en zal membraanfiltratie toe gaan passen als zuiveringsmethode. 'Deze innovatieve techniek is te vergelijken met een fijne zeef. Wanneer het grondwater hier doorheen stroomt, blijft alleen het zuivere water over. Op deze manierhouden we de waterkwaliteit hoog door voorbereid te zijn op de toekomstige uitdagingen zoals het zouter wordende grondwater.'