"We zullen onze huid duur verkopen", waarschuwt Pieter van den Berg opponent Alblasserdam alvast.
"We zullen onze huid duur verkopen", waarschuwt Pieter van den Berg opponent Alblasserdam alvast. Foto: Richard van Hoek

Streekderby wordt 'boeiend potje'

alblasserdam/streefkerk • Streefkerks linksback Pieter van den Berg is er zeker bij op sportpark Souburgh. De aanwezigheid van Alblasserdam-doelman Sidney Batenburg is minder vanzelfsprekend. 

"Ik liep zaterdag uit bij Heukelum 'wat schade' op", vertelt de 18-jarige goalie. "In een één-tegen-één situatie kwam ik uit mijn doel om de bal te bemachtigen, maar dat ging niet helemaal goed. Ik kreeg een trap in mijn gezicht. Het gevolg: een gezwollen oogkas en een neusblessure. Het was meteen einde verhaal na 25 minuten wedstrijd. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ik gelukkig geen permanente oogschade heb opgelopen. Wanneer de zwelling op tijd is weggetrokken, hoop ik zaterdag weer tussen de palen te staan, maar honderd procent zeker is het niet. Tja, dit soort dingen kan gebeuren. Ik neem het de speler van Heukelum niet kwalijk. Er was absoluut geen opzet in het spel."

Hogere intensiteit

Ondanks het afhaken van Sidney Batenburg wist Alblasserdam de uitbeurt bij Heukelum met een clean sheat te beëindigen: 0-2. Daarmee was de eerste driepunter van het nog prille seizoen een feit. Ook Streefkerk pakte meteen de volle winst. Thuis tegen Wilhelmina '28 werd het 3-2. "Super om met een zege van start te gaan", glundert Pieter van den Berg nog na van het de geslaagde competitie-ouverture. "In de openingsfase van het duel waren we nog wat zoekende en moesten we even wennen aan de hogere spelintensiteit van de tweede klasse en de kwaliteit van de tegenstander. Gaandeweg de eerste helft pakten we het goed op en ging het eigenlijk vanzelf. Onze 1-0 voorsprong hielp daar natuurlijk ook bij. Uiteindelijk wonnen we met 3-2. Ik vond dat absoluut verdiend."

Bij het de laatste jaren fors verjongde Streefkerk geldt Pieter van den Berg met zijn 29 jaar als één van de routiniers. Vreemd is dat niet voor wie weet dat hij alweer veertien seizoenen deel uitmaakt van het blauwzwarte keurkorps. "Ik ben destijds begonnen in de derde klasse", vertelt Van den Berg. "Na een paar jaar degradeerden we om vervolgens in de periode waarin Maarten van Gastelen ons trainde steeds wat sterker te worden. Zo konden we ons ontwikkelen tot een sterke derdeklasser. Met vorig seizoen als nieuw hoogtepunt: onder leiding van Pieter Lagendijk promoveerden we via de nacompetitie naar ons huidige niveau: de tweede klasse. Nooit eerder speelde Streefkerk zo hoog. Ja, daar zijn we hartstikke trots op, temeer omdat we dit als dorpsclub met 'eigen jongens' hebben bereikt. Ik houd sowieso heel veel van deze vereniging met zijn mooie sfeer en al die vrijwilligers die zich uit de naad werken voor de club. Ik heb er dan ook nooit aan gedacht om mijn voetbalgeluk elders te gaan beproeven. Hier hoor ik thuis. Honderd procent."

Sidney Batenburg bracht zijn hele jeugd door bij vv Hardinxveld, maar koos er afgelopen voorjaar voor om naar Alblasserdam te verkassen, waar hij in de persoon van trainer Umut Takac een oude bekende treft. "Hij was mijn docent op de middelbare school", glimlacht de jonge goalie. "Ik heb ook voor Alblasserdam gekozen omdat ik graag hogerop wilde. Die kans krijg ik nu. Vanaf de eerste dag heb ik het al naar mijn zin bij Alblasserdam. Ik ben er goed opgevangen, de spelersgroep is gezellig en er lopen goede voetballers rond. Ik denk dat we prima mee kunnen komen in deze tweede klasse."
Bij Streefkerk is het vizier primair gericht op handhaving. "We moeten zien weg te blijven van de onderste plaatsen", weet linksback Pieter van den Berg. "In dat kader is zo'n eerste driepunter als tegen Wilhelmina'26 al meteen een mooie opsteker. Onze mentaliteit is de belangrijkste pijler, maar we mogen ook vaststellen dat we in de loop der jaren in voetballend opzicht steeds wat sterker zijn geworden. Ik heb zin in de streekderby met Alblasserdam. We zullen onze huid andermaal duur verkopen en dat weten ze op Souburgh. Onze duelkracht vormt ook komende zaterdag de basis. We hopen er goed voetbal aan te kunnen koppelen. Het kon wel eens een boeiend potje worden!"

Jan Timmer