Meer plekken vluchtelingen nodig

molenlanden • De gemeente Molenlanden zoekt naar plekken voor crisisnoodopvang in de regio. Dat stelde burgemeester Theo Segers afgelopen week tijdens de raadsvergadering, naar aanleiding van vragen van Doe Mee! Molenlanden. “Elke gemeente zoekt naarstig naar plekken, wij ook.”

Raadslid Wilma de Moel vroeg in de raadsvergadering om een update over de vluchtelingenopvang in Molenlanden en de onzekerheden die er spelen. “Wat verwacht de landelijke overheid van ons in Molenlanden en hoe kunnen we zelf het initiatief nemen. Wat betekent de opvang van vluchtelingen voor onze leefbaarheid en het draagvlak bij onze inwoners?”

Oekraïners

Segers benadrukt dat de gemeente – via de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, die de opdracht voor de opvang krijgt – op dit moment te maken heeft met plaatsen voor drie verschillende soorten vluchtelingen: Oekraïners, de crisisnoodopvang en statushouders.

“We vangen in onze regio ongeveer 2650 Oekraïners op. Het aantal dat we moeten opvangen in Zuid-Holland Zuid, halen we. Nu is er een extra opgave gekomen van de crisisnoodopvang, dat zijn de mensen die in Ter Apel voor de deur lagen te slapen in de open lucht. Nu is de opgave voor onze veiligheidsregio om er 450 op te vangen tot 31 december van dit jaar. Er zijn er inmiddels rond de 240 in onze regio opgevangen, in Gorinchem, Hendrik-Ido-Ambacht en nu ook in Sliedrecht. Elke gemeente zoekt naarstig naar plekken, wij ook.”

Starters

Ook huisvest de gemeente statushouders, dat zouden er dit jaar 34 zijn, maar worden er 51. “Er is opgeroepen om het aantal van 2022 op te hogen en van 2023 mee te nemen.” 

Daarnaast beseft de burgemeester dat er nog een groep mensen in Molenlanden is die op zoek zijn naar een huis. “Dan nog hebben we te maken met grote behoefte van starters die ook woningen willen, ook daar is het college mee bezig. We kunnen dat niet een, twee, drie leveren, maar daar zijn we mee bezig.”

Attentie

Over de gastvrijheid in Molenlanden is het gemeentebestuur erg te spreken, zegt Segers. “Het draagvlak in onze samenleving is ongelofelijk groot. Daar zijn wij echt heel blij mee, daarom hebben we ook besloten – dat gaat deze week volgens mij gebeuren – dat de gastgezinnen die heel veel energie erin steken een attentie krijgen van de gemeente." 

Hij vervolgt: "Het kan maar een gebaar zijn, maar we willen daarmee er wel aandacht aangeven. Het wordt persoonlijk afgegeven. Wethouders doen daar aan mee, om een aantal van die gastgezinnen te bezoeken en de dank uit te spreken.”

Petra Scheurwater