Afbeelding
Foto: 123rf.com
update

Twaalf ‘daklozen’ in Molenlanden, de jongste is veertien

Algemeen

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden telt twaalf geregistreerde dakloze mensen, dat zijn mensen die geen eigen dak boven hun hoofd hebben. De jongste is veertien jaar. Hij staat samen met zijn ouders ingeschreven. De oudste is 56 jaar.

Dat meldt de gemeente Molenlanden naar aanleiding van vragen die de fractie van Progressief Molenlanden (PM) hierover vorige week stelde.

Het is overigens niet zo dat deze daklozen op straat leven of slapen. “Het zijn mensen die geen eigen woning hebben en bij vrienden of familie verblijven en daar slapen”, legt wethouder Piet Vat uit. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld hun huis zijn uitgezet, gescheiden zijn of niet zelfstandig kunnen wonen.

“Eigenlijk is de term ‘daklozen’ niet helemaal goed gekozen toen we Progressief Molenlanden de antwoorden gaven op de vragen die zij stelden”, erkent de wethouder. Er kwamen veel reacties op social media op het bericht over de daklozen in Molenlanden.

Hij vervolgt: “Deze groep van twaalf geregistreerde dakloze mensen heeft dus wel een dak boven hun hoofd, maar het is niet hun eigen dak. Daarnaast is het zo dat we ze gelukkig allemaal op de radar hebben. Daardoor kunnen we hen zo goed mogelijk helpen.”

Al sinds 2016 werken zorgaanbieders, gemeenten en woningcorporaties in de regio’s Drechtsteden en Alblasserwaard samen aan de huisvesting voor kwetsbare groepen. De geregistreerde dakloze mensen spreken met regelmaat het sociaal team, onder andere over het aanvragen van een uitkering, de zoektocht naar een passende woning, eventuele begeleiding en de post.

Vanuit Jeugdhulp wordt er vanaf de leeftijd van zestien jaar een ondersteuningsplan ontwikkeld waarin het toekomstperspectief wordt meegenomen vanaf achttien jaar. Ook wonen kan daar een onderdeel van zijn.

“We werken als gemeente mee aan de aanpak huisvesting kwetsbare groepen (HKG), waarin we de ambitie hebben uitgesproken om drie à vier woningen voor Housing First beschikbaar te stellen, juist voor die mensen die wel eerst een woning nodig hebben”, meldt de gemeente Molenlanden verder.

“Een andere woning dan maatschappelijke opvang is natuurlijk altijd beter, gezien de financiële kant, maar ook de persoonlijke situatie vaak. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan een beschermd wonen vorm in sommige situaties.”

Op dit moment zijn er geen signalen van overlast door dak- en thuislozen in de gemeente Molenlanden.