Afbeelding
Foto: Bert Bons

OP: ‘Verhuizingen bibliotheek Papendrecht kosten minimaal 1,3 miljoen euro’

Algemeen

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) staat niet te springen om een nieuwe verhuizing van de bibliotheek te financieren.

Het gemeentebestuur van Papendrecht maakte vorige week bekend dat zij de bibliotheek willen laten verhuizen naar de eerste verdieping van het gemeentehuis. Kosten bedragen 689.000 euro. Het raadsvoorstel wordt in de commissievergadering Samenleving van 10 februari besproken. Na de behandeling op 10 februari, neemt de gemeenteraad op 24 februari een besluit. Wanneer de gemeenteraad positief besluit over het kredietvoorstel, is de verwachting dat de bibliotheek eind 2022 verhuist.

Wens om te bezuinigen
“De verhuisoperatie lijkt ingegeven door de wens op korte termijn tot bezuinigingen te komen, maar kost uiteindelijk veel geld”, redeneert OP. De partij berekent dat het in totaal om minimaal 1,3 miljoen euro gaat.

Tot een paar jaar geleden was de bibliotheek gevestigd aan de Markt nummer 2. Het gemeentebestuur wilde daar een supermarkt vestigen, maar dat ging niet door. De bibliotheek was toen al verhuisd naar de Veerweg 135 en het oude pand van de bibliotheek werd uiteindelijk voor 100.000 euro verkocht om er zorgwoningen van te maken. Dat was 610.000 euro onder de boekwaarde.

Het verbouwen van het gemeentehuis, om het gereed te maken voor de komst van de bibliotheek, gaat naar verwachting 689.000 euro kosten. Bij elkaar is dat ongeveer 1,3 miljoen euro.

Nog meer kosten
Maar er zijn nog meer kosten, die er volgens het OP nog bij komen. Zo zijn er gederfde inkomsten omdat de oude bibliotheek aan De Markt vier jaar heeft leeg gestaan. Ook zijn er verhuiskosten van De Markt naar de Veerweg en straks van de Veerweg naar het gemeentehuis. Verder is er kapitaalvernietiging in het gemeentehuis, omdat dat pand vijf jaar geleden verbouwd is en nu opnieuw op de schop moet.

“Dit doet bij ons de vraag rijzen waarom we de bibliotheek niet beter behoorlijk kunnen gaan subsidiëren, zodat we niet meer de gemeente zijn met het laagste subsidiebedrag voor de bibliotheek, in plaats van wéér veel geld uit te geven voor een tweede verhuizing van de bibliotheek”, zo redeneert Ruud Lammers van OP.

Overschrijding
De verbouwingskosten van het gemeentehuis kwamen vijf jaar geleden 1 miljoen euro hoger uit dan begroot. Lammers: “Wie garandeert ons dat de kosten van de bouwkundige aanpassingen aan het gemeentehuis bij de aangekondigde verhuizing niet weer hoger uitvallen?”

“Wij neigen ernaar de bibliotheek voorlopig te laten zitten waar hij zit en niet te laten verhuizen naar het gemeentehuis. En eerst meerdere opties uit te werken alvorens tot zo’n ingrijpend besluit te komen.”