• Christiaan Blom.
• Christiaan Blom. Foto: Aangeleverd

Christiaan Blom bij zaterdagmiddagconcert in De Morgenster

Algemeen

PAPENDRECHT • In de Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat in Papendrecht wordt op zaterdag 19 februari weer een zaterdagmiddagconcert gegeven, ditmaal door de dertienjarige Christiaan Blom op blokfuit. Hij wordt door Arie de Bruijn begeleid op klavecimbel.

Christiaan, afkomstig uit Papendrecht en nu woonachtig in Hendrik Ido Ambacht, speelt virtuoos blokfluit en heeft op jonge leeftijd al opgetreden bij het Concertgebouw Concours, live bij Podium Witteman, het Jong Talent Concours Maassluis, Lang Leve de Muziekshow met koningin Maxima, Compositiewedstrijd Nederlands Blazers Ensemble, het Prinses Christina Concours en het Amsterdam Grachtenfestival.

De blokfluit was in de renaissance en de barok zeer geliefd instrument, maar in de klassieke periode en de romantiek werd nauwelijks meer gecomponeerd voor dit instrument. Mede de door de opleving van de oude muziek kregen moderne componisten weer aandacht voor de blokfluit.

Deze ontwikkeling is duidelijk te zien in het programma. Daarin zit muziek uit de vroegbarok en soms nog met een been in de Renaissance, voluit barok en modern.

De vroegste muziek is uit het Camphuysen manuscript (16e eeuw) en ‘Der Fluyten Lust-Hof’ (17e eeuw). Variaties over het renaissance liedje Doen Daphne d'overschoone Maegt, gevolgd door een drietal Italiaaanse werkjes uit de vroeg-barok: Sonata secunda van G.B. Fontana, Balletto van B. Storace en een sonate van Signore Detri.

Uit de hoog barok klinken twee fantasieën voor blokfluit solo van Telemann, klavecimbel variaties over La Meyerin van Reincken en een blokfluit sonate van Vivaldi. Het concert sluit af met twee composities uit de 20e eeuw: Kleine suite van Andriessen en The Actor with the Monkey van Isang Yun.

Aanvang is om 15.30 uur. Toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang. De dan geldende corona-afspraken worden nageleefd. Voor meer informatie: www.zmcpapendrecht.nl.