• Enkele zwemmers die geïnterviewd werden, met v.l.n.r. Robine, Jayda, Heijmen, Paul, Jesper en Senna..
• Enkele zwemmers die geïnterviewd werden, met v.l.n.r. Robine, Jayda, Heijmen, Paul, Jesper en Senna.. Foto: Nanda van Heteren

ZPC Wiekslag traint tijdelijk mee met De Geul in Papendrecht

Sport

PAPENDRECHT • Doordat het Albasserdamse zwembad Blokweer wegens veiligheidsredenen gesloten is, moet Zwem- en Polo Club ZPC Wiekslag uit Alblasserdam tijdelijk een ander onderkomen vinden. De waterpoloërs en wedstrijdzwemmers kunnen hun trainingen voortzetten in Sportcentrum Papendrecht. Deels doordat zij zelf badwater huren en deels doordat de Papendrechtse zwemvereniging De Geul helpt. 

Concreet betekent dit dat De Geul tijdens ochtendtrainingen van 06.00 tot 07.00 uur en op dinsdag- en woensdagavond een aantal banen vrijmaakt voor de zwemmers van Wiekslag. Op andere momenten trainen zwemmers van beide clubs en van gelijke leeftijd en niveau gezamenlijk in één baan. Zodat iedereen goed kan trainen en de diverse trainingsmomenten volledig worden benut. Erica Muller, hoofdtrainster bij De Geul, verzorgt dan de schema’s voor al deze sporters zodat iedereen in dezelfde baan hetzelfde programma zwemt. 

Geulvoorzitter Arjan van Tilburg: “Uiteraard helpen wij de Wiekslag graag om aan voldoende trainingsuren te komen. Andersom zouden we het immers ook fijn vinden als we op hen kunnen rekenen mocht ons zoiets overkomen.” 

Wiekslagvoorzitter Ronald Zijderveld: “Wij vinden het fantastisch dat we welkom zijn, dat we dit konden regelen op zo’n korte termijn en met open armen zijn ontvangen. Vroege trainingstijden zijn heel schaars in deze regio, dus als dit niet had gekund, dan hadden we een groot probleem gehad voor onze jeugdleden. Wij zijn heel blij met de gang van zaken en het is leuk dat de verenigingen zo met elkaar in contact komen. De trainers kennen elkaar al, maar voor de leden is het ook leuk om met meer mensen van hetzelfde niveau in de baan te zwemmen.” 

Andere mensen leren kennen
Geulzwemmers Jesper van Tilburg, Paul Ruitenberg en Senna Veth (allen 13) merkten na één training nog weinig van het bezoek. Senna en Paul vertellen dat zij nog niet bij andere zwemmers in de baan hebben gelegen. Jesper vult aan: “Ik ook niet, je ziet op dit moment alleen dat het drukker is in de kleedkamer.” De jongens zeggen dat ze het enerzijds leuk vinden om met hun eigen teamgenoten te trainen, omdat je hun trainen meer gewend bent en dat het daardoor comfortabel voelt. Anderzijds vinden ze het juist leuk om met de Wiekslaggers te gaan zwemmen, omdat ze zo andere mensen leren kennen. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, door kleine verbeterpunten in hun eigen techniek aan te passen en te letten op de zwemstijl van anderen.

Leren van elkaar
Robine Kroon (12) en Jayda Akpullukcu (11) van Wiekslag hebben dinsdag hun eerste training bij De Geul gehad. Ze merkten verschil met hoe ze normaal gesproken zwemmen. Robine: “We zwemmen hier veel setjes achter elkaar.” Jayda geeft aan dat het ‘ander soort setjes zijn en dat er vaker langere afstanden worden gezwommen’. Beiden vinden het leuk om tijdelijk een nieuw thuisbad te hebben. Jayda: “Je kan gewoon trainen en het is leuk om ergens anders te zwemmen.” Robine vindt het ook fijn: “Je kan kijken en leren van hoe Geulers zwemmen en hoe hun trainingen eruit zien.”

Clubgenoot Heijmen van Vliet (42) trainde mee met de masters (zwemmers van twintig jaar en ouder): “Voor mij is dat lekker, doordat er de afgelopen jaren veel senioren bij ons gestopt zijn, kan ik nu tussen meer leeftijdsgenoten zwemmen.”

Hoewel het project tijdelijk is en uit nood is geboren, geven alle deze zwemmers aan dat dit voor herhaling vatbaar is. De Wiekslaggers vinden het fijn om af en toe op een andere plek te trainen. De Geulers geven aan dat ze prima met zijn allen kunnen zwemmen en ze op die manier blijven leren.