• Een impressie van hoe de rotonde eruit zou kunnen zien met regenboogzebrapaden.
• Een impressie van hoe de rotonde eruit zou kunnen zien met regenboogzebrapaden. Foto: Aangeleverd

Papendrecht krijgt regenboogpad, maar locatie is nog onduidelijk

Algemeen

PAPENDRECHT • Naar alle waarschijnlijkheid wordt er in Papendrecht een regenboogpad aangelegd, maar het is nog onduidelijk waar die zal komen.

Marije Schraven, middelbaar onderwijsdocente in Papendrecht, is initiatiefneemster van het regenboogpad. Zij hield woensdagavond 9 februari in de commissie Ruimte van de gemeenteraad een warm pleidooi voor het gekleurde pad. De fractie van D66 had haar gestimuleerd om het woord te nemen.

In de presentatie zei Marije Schraven dat elk dorp en elke stad een fijne en veilige plek moet zijn voor iedereen, ongeacht iemands seksuele oriëntatie, gender-identiteit en -expressie, of seksuele kenmerken. Ze benadrukte dat dit terug te vinden is in kerndoelen in het onderwijs en in de wet. De aanleg van een regenboogzebrapad in Papendrecht, is volgens haar één van de manieren om te laten zien dat iedereen welkom is, ongeacht verschillen.

Ze vroeg de commissieleden om een regenboog zebrapad te realiseren op de rotonde Veerweg, Burgemeester Keijzerweg. In een animatie liet zij zien hoe de vier middenbermen van regenboogkleuren kunnen worden voorzien. Met het voorstel loopt het regenboogpad niet over de rijweg. Daarmee dacht zij een vaak gebruikt tegenargument weg, namelijk dat de verkeersveiligheid in het geding komt, weg te nemen.

Niels van Heteren, duo-raadslid van D66 Papendrecht: “Wij werden benaderd door Marije om haar plan voor een regenboog zebrapad te agenderen in Papendrecht. Wij staan hier als D66-fractie natuurlijk helemaal achter. We hebben haar gevraagd of zij in de commissie haar presentatie wilde houden. Dan kan D66 daarna met een motie in de gemeenteraad zorgen dat het niet bij woorden blijft, maar ook echt wordt uitgevoerd.”

Eerder werd in de Papendrechtse gemeenteraad al geprobeerd om een regenboog zebrapad te realiseren, onder meer door de D66-fractie. Destijds kreeg dit geen meerderheid. De regenboogvlag hijsen voor het gemeentehuis op Coming Out dag, kon later wel op voldoende steun rekenen.

“Het initiatief komt nu van een Papendrechtse docente. Dit is participatie vanuit de samenleving zelf”, legt Niels van Heteren uit. “Wij vinden dat je dat serieus moet nemen en er dus ook echt mee aan de slag moet gaan.”

De fracties in de commissie Ruimte reageerden in meerderheid positief op het voorstel voor een regenboogpad in Papendrecht, maar meerdere commissieleden zeiden te vrezen voor de verkeersveiligheid. De opmerking van Niels van Heteren dat in tien jaar tijd in heel Nederland maar één ongeluk is geregistreerd door een regenboogpad, bracht daar geen verandering in. “Alles wat op zo’n kruising afleidt, draagt niet bij aan de verkeersveiligheid”, vond verkeerswethouder Kees de Ruijter.

Een regenboog zebrapad kon in ieder geval ook niet op steun rekenen van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB). Een regenboogpad of een regenboogtrap zijn echter bespreekbaar.

De D66-fractie neemt de opmerkingen over de locatie mee bij het opstellen van de motie die zij in de gemeenteraad van 24 februari zal indienen. De fractie heeft vertrouwen dat de motie wordt aangenomen. De locatiekeuze is dan nog onderwerp van discussie.