• De brandweer tijdens de bewuste brand in Alblasserdam.
• De brandweer tijdens de bewuste brand in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Verdachte brandstichting Alblasserdam zwijgt; OM eist gevangenisstraf

Algemeen

ALBLASSERDAM • Een 28-jarige man uit Rotterdam heeft donderdagmiddag 10 februari in de rechtbank van Dordrecht een gevangenisstraf van dertig maanden tegen hem horen eisen voor het in brand steken van het bedrijf Smeets Ferry in Alblasserdam.

Op 29 augustus van het afgelopen jaar werd in het pand brand gesticht. Verdachte Mohammed L’B. beriep zich op zijn zwijgrecht, uit angst voor wraak op hem en zijn familie. “Als ik iets ga verklaren, is de kans groot dat mij of mijn familie iets wordt aangedaan,” vertelde de Rotterdammer.

Vergisontvoeringszaak
De brandstichtingszaak is mogelijk gekoppeld aan de geruchtmakende vergisontvoeringszaak waarbij Alex R. uit Alblasserdam ontvoerd had moeten worden, maar waarbij iemand anders werd ontvoerd en na zes dagen werd vrijgelaten. Alles zou te maken hebben met een onderschepte hoeveelheid cocaïne in Antwerpen.

Reeks geweldsincidenten
In augustus vond er een explosie plaats in de woning van de vriendin van Alex R. aan de Boezem in Alblasserdam. Diezelfde nacht werd in de Merelstraat, bij de woning van de stiefdochter van Alex, een explosief aangetroffen. Verder zijn er dreigbrieven bezorgd, is er een bedrijf van Alex in Zwijndrecht in brand gestoken en is de woning van Alex’ stiefzoon in Hendrik-Ido-Ambacht beschoten. Tot slot vond er dus een brand plaats bij Smeets Ferry aan de Edisonweg in Alblasserdam.

Vergist in pand
Van die laatste brand in Alblasserdam vermoedt het Openbaar Ministerie dat de twee daders zich hebben vergist bij de brandstichting. Aan de zijkant van het pand van Smeets, aan de Ohmweg, zit wèl een pand dat op naam heeft gestaan van Alex R., maar het pand van Smeets heeft voor zover bij het OM bekend niets met Alex R. te maken.

De officier van justitie: “Het specifieke kantoorpand waar brand wordt gesticht, zo ontdekt het onderzoeksteam al snel, kan niet aan deze bedreigde persoon gelinkt worden. Dat geldt wel voor een gehuurde ruimte aan de andere kant van dit bedrijfsverzamelgebouw aan de Ohmweg. Het lijkt er dus heel sterk op dat de brandstichters het verkeerde pand in lichterlaaie hebben gezet.”

Woning van oom beschoten
Bij de start van de zitting zei Mohammed L’B. niets te zullen verklaren, omdat ‘degenen die erachter zitten’ anders wraak zullen nemen op hem of zijn familie. “De woning van mijn oom in Rotterdam is al beschoten, terwijl ik in detentie zat. Dat was waarschijnlijk een signaal dat ik niks moet verklaren,” vertelde de verdachte.

Met benzine in brand gestoken
Tijdens de rechtszitting hielden de rechters voor wat er in de nacht van 28 op 29 augustus gebeurde in Alblasserdam. Het is maandag 29 augustus 2021 rond half vier in de ochtend als bewakingscamera’s vastleggen hoe twee personen een ruit inslaan van het kantoorpand van Smeets aan de Edisonweg in Alblasserdam. Vervolgens is te zien dat er benzine naar binnen wordt gegoten en dat het gebouw in brand wordt gezet. Het pand loopt door de vlammen grote schade op.

Gehuurde auto
Verder meldde het Openbaar Ministerie: “Het onderzoeksteam ontdekt dat de auto waarin de twee verdachten naar het bedrijfspand rijden, is gehuurd in Rotterdam. Deze auto wordt in beslag genomen en uitgebreid onderzocht. Aan de hand van de boordcomputer en telecomgegevens van de verdachte kan worden gereconstrueerd waar de auto allemaal is geweest. En dat is onder andere bij een tankstation in Breda.”

“Als de camerabeelden van het tankstation nader worden bekeken is de verdachte de avond voor de brand te zien terwijl hij een jerrycan met benzine aan het vullen is en even later binnen afrekent. De kleding die de verdachte op dat moment aan heeft komt exact overeen met de kleding die één van de gemaskerde brandstichters een paar uur later bij het kantoorpand draagt.”

Telefoongegevens
Uit de gegevens van de telefoon van de verdachte bleek dat er onder meer een bericht op Rijnmond.nl was bekeken over de ontploffing aan De Boezem in Alblasserdam. Verder werd op 13 oktober gekeken naar Opsporing Verzocht en er werd een bericht bekeken over een explosie in Hoensbroek (Limburg). Daarnaast bleek uit de telecomgegevens dat de verdachte in Alblasserdam was in de nacht van de brand.

Strafeis
De verdachte heeft tijdens zijn verhoren en tijdens de rechtszitting niets willen verklaren. “En dat is meegenomen in de strafeis,” aldus de officier van justitie ter zitting. “In het nadeel van verdachte moet meegewogen worden dat hij geen enkele verantwoordelijkheid heeft willen nemen voor het feit dat hem wordt verweten, noch heeft hij willen zeggen met wie hij was die avond. Hij heeft niet willen meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek.” De officier van justitie eiste daarom een celstraf van dertig maanden.

Tweede verdachte onbekend
Wie de andere persoon is die op de camerabeelden te zien was tijdens de brandstichting in Alblasserdam, is nog altijd onbekend. De verdachte uit Rotterdam, die donderdag terechtstond, wil hier niets over zeggen en bij politie en justitie is de tweede verdachte tot nog toe ook nog niet bekend.

De rechter doet over twee weken uitspraak.