• Ferry van Jaarsveld houdt twee egels vast, links egel Mango.
• Ferry van Jaarsveld houdt twee egels vast, links egel Mango. Foto: Nanda van Heteren

Papendrechtse egelopvang de grootste van Nederland

Algemeen

PAPENDRECHT • Beheerder Ferry van Jaarsveld van de Papendrechtse Egelopvang is blij. De vestiging aan de Admiraal de Ruyterweg 1A heeft vorig jaar weer een recordaantal egels opgevangen. Waar 2020 nog 983 logees telde, waren dat een jaar later 1248 beestjes. Hiermee is de Papendrechtse egelopvang de grootste van Nederland geworden.

“Het is heel mooi om te zien hoe we zoveel egels hebben kunnen opvangen. Hierbij wil ik ook echt een groot compliment aan onze vrijwilligers geven. Door de pandemie konden we met vier of vijf mensen tegelijk in de opvang zijn”, vertelt Ferry.

“We hebben momenteel veertig egels van vorig jaar nog te gast, waaronder Mango. Deze egel zie je links op de foto. Als je goed kijkt, dan zie je dat hij nieuwe stekeltjes heeft en gedeeltelijk kaal is. Van achteren lijkt hij ook op een mango. We hebben inmiddels ook twintig dieren dit jaar binnengekregen, dus in totaal zitten we op zestig in 2022 op 10 februari.”

Hij vervolgt: “Dit is voor nu een goed teken. Doordat het weer onstabiel is, komen egels nu al uit hun winterslaap. Zij weten nu niet wat ze moeten doen, theoretisch gezien kunnen ze straks weer in winterslaap moeten. We krijgen nu magere en kleinere egels binnen. Deze voederen wij bij, maar mensen thuis kunnen natuurlijk ook helpen door kattenbrokjes in de tuin te zetten, te zorgen voor water en door hoge beplanting en struiken hun tuin deels diervriendelijk inrichten.”