Afbeelding

Oproep Bert Blase: ‘Laat Papendrecht zelf kiezen voor een burgemeester’

Algemeen

PAPENDRECHT • Voormalig burgemeester Bert Blase uit Papendrecht is een burgerinitiatief gestart om Papendrecht zijn eigen burgemeester te laten kiezen.

Na het vertrek van burgemeester Aart-Jan Moerkerke naar Moerdijk, werd Annemiek Jetten op 7 juni vorig jaar aangesteld als waarnemend burgemeester van Papendrecht. Het is de bedoeling dat de gemeente Papendrecht na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester met een vaste aanstelling.

Vertrouwen gedaald
“Nederland is een van de weinige democratieën waarin de burgemeester niet door de bevolking wordt gekozen”, legt Bert Blase uit. Hij vervolgt: “De wet staat dit niet toe. Het is zelfs zo, dat als de gemeenteraad toch een poging doet de bevolking te betrekken, de minister ingrijpt. Is het vreemd dat het vertrouwen in onze democratische praktijk tot een dramatisch en historisch dieptepunt is gedaald?”

De voormalige burgemeester van onder meer Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Vlaardingen wil graag de bevolking van Papendrecht betrekken bij de aanstelling voor een nieuwe burgemeester.

Bottom-up initiatief
Bert Blase: “Niemand verbiedt ons, inwoners van Papendrecht, om zelf, bottom-up, initiatief te nemen. Democratie zoals het bedoeld is. Vanuit de bevolking gaan we geschikte kandidaten noemen voor de vacature in Papendrecht die dit jaar wordt opengesteld.”

“We gaan die kandidaat of die kandidaten benaderen, presenteren en hem of haar oproepen om te solliciteren. We kunnen zelf een peiling organiseren, of een openbaar debat. Zo zetten we een stap op weg naar meer transparant bestuur, met de bevolking samen, in plaats van over onze hoofden heen.”

Steun vanuit politiek
Het burgerinitiatief ‘Papendrecht kiest zijn eigen burgemeester’ is ondertekend door diverse politieke kopstukken uit het dorp. Zo staat André Stremler erachter. Hij is raadslid en voormalig wethouder van het PAB (Papendrechts Algemeen Belang). Ook de naam van René van Engelen staat erbij. Hij is schoolleider en voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Papendrecht. Verder heeft ook Jacques Bonewit het burgerinitiatief omarmd. Hij is gepensioneerd douanemedewerker en voormalig raadslid van de PvdA.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft al gereageerd op het bericht van het burgerinitiatief. Fractievoorzitter en lijsttrekker Ruud Lammers deelt mee dat hij het idee een warm hart toedraagt en steunt.

PvdA
Initiatiefnemer Bert Blase was vanaf 2009 burgemeester van Alblasserdam en even later tevens waarnemend burgemeester van Hardinxveld-Giessendam (tot 2014). Daarvoor was hij enige tijd raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Papendrecht.

In augustus 2014 werd hij waarnemend burgemeester van Vlaardingen. In januari 2017 heeft hij deze functie overgedragen aan Annemiek Jetten, die nu waarnemend burgemeester van Papendrecht is.

Met ingang van 20 februari 2017 werd Bert Blase benoemd tot waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Op 1 januari 2022 is de gemeente Heerhugowaard samen met de gemeente Langedijk gefuseerd tot de gemeente Dijk en Waard en daarmee kwam er een eind aan het ambt van waarnemend burgemeester in Heerhugowaard.

Eind 2018 richtte Bert Blase een nieuwe politieke partij op: ‘Code Oranje’. Deze partij beschouwde zichzelf niet als een politieke partij, maar als een beweging en mikte op een aantal zetels in de Provinciale Staten en daarna ook een aantal zetels in de Eerste Kamer. Bij de vier provincies waar de beweging in 2019 meedeed aan de verkiezingen, behaalde ze echter geen zetel.