D66 tegen het uitspreken van ambtsgebed

alblasserdam • D66 Alblasserdam heeft er nog steeds moeite mee dat in Alblasserdam aan het begin van een nieuw jaar het ambtsgebed wordt uitgesproken door de burgemeester. 

In de afgelopen week werd de eerste raadsvergadering van het jaar gehouden en werd traditiegetrouw het gebed uitgesproken door burgemeester Jaap Paans. In de bede wordt God gedankt en gevraagd om een zegen voor het nieuwe jaar. Raadslid Ramon Pardo bleef weg en kwam pas na het gebed binnen. 

Voel me niet prettig bij
“Als de burgemeester dat gebed uitspreekt, doet hij dat als voorzitter van de raad, dus ook namens mij. Daar voel ik me niet prettig bij,” motiveert Pardo zijn keuze.

Wat D66 Alblasserdam betreft verdwijnt de ambtsgebedtraditie en wordt deze vervangen door bijvoorbeeld een moment stilte. Pardo: “Een moment van stilte is prima, dan kan ik blijven zitten, maar niet als de burgemeester namens de raad een gebed uitspreekt.”

Niemand wilde mee
D66 wilde in 2019 via een initiatiefvoorstel proberen ook andere partijen in Alblasserdam mee te krijgen in de afschaffing van het ambtsgebed.

“Dit werd binnen het presidium al eens besproken, maar geen andere partij wilde daarin meegaan. We zullen zien of na de verkiezingen de wind anders waait… D66, voor de verandering,” besluit Pardo.

Het ambtsgebed is opgenomen in het reglement van orde van de raad. 

Hierin staat dat het ambtsgebed ’terstond na opening van de eerste vergadering van het nieuwe jaar’ wordt uitgesproken.

Peter Stam