woensdag 16 februari

Toneelgroep Het Volk speelt ‘De Bezoeking’
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Toneelgroep Het Volk speelt op woensdag 16 februari ‘De Bezoeking’ in Theater De Willem in Papendrecht. De Bezoeking is de laatste voorstelling van de legendarische Toneelgroep Het Volk. De voorstelling duurt 90 minuten en heeft geen pauze. Het verhaal gaat over twee bejaarde mannen, de patiënten Roest en Harderwijk, die leven in een sanatorium. Beiden zijn zwak en levensmoe. Naarmate hun gesprekken vorderen, blijken de heren meer met elkaar gemeen te hebben dan men in eerste instantie zou denken. In een ver verleden waren zij beiden werkzaam in de wereld van de muziek, Harderwijk als dirigent van opera’s en Roest als amateurzanger. De laatste reisde als Mario Rostero buurthuizen en braderieën af met als enige repertoire het drinklied uit de opera La Traviata van Verdi. In De Bezoeking graven Roest en Harderwijk diep in elkaars geheugen, waarbij het accent steeds vaker komt te liggen op Verdi’s meesterwerk. Het plotseling hervonden enthousiasme zorgen voor hilarische en ontroerende momenten en mondt tenslotte uit in een operawaardige apotheose. Entree bedraagt € 19,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.

donderdag 17 februari

Lezing over innovatieve waterkrachtcentrale
19:30, Sliedrecht, Baggermuseum. Donderdagavond 17 februari is Jan Willem Lambach te gast in het Nationaal Baggermuseum. Jan Willem was afgelopen oktober één van de genomineerden voor de Waterbouwprijs 2021. Hij zal op een laagdrempelige wijze vertellen over een innovatieve waterkrachtcentrale die hij heeft ontworpen die energie produceert en opslaat, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de wettelijke eisen ten aanzien van vissterfte door gebruik de maken van visvriendelijke schroefturbines. De lezing vindt plaats op donderdagavond 17 februari 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Nationaal Baggermuseum. De kosten voor de lezing, inclusief koffie met iets lekkers bedragen €6,- Aanmelding via een berichtje naar reserveringen@baggermuseum.nl. Na de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Ode aan het Zinkstuk, vlechten tegen water’ te bekijken.

Lezing over akkervogels
20:00, Papendrecht, Streeknatuurcentrum. Op donderdag 17 februari zal weer een lezing worden gegeven in het streeknatuurcentrum van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht. Spreker is Ben Koks. Titel van de lezing is ‘Kiekendieven wezen mij de weg’, als equivalent van zijn boek ‘Vogels wijzen ons de weg’. Hij heeft als natuurbeschermer en bedenker van concepten om akkervogels te beschermen een schat aan kennis vergaard over landbouw, natuurbeheer en vogels, met name over de grauwe kiekendief. De zaal is geopend om 19.30 uur. Aanvang van de lezing is 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 3 euro. Bij het betreden van het gebouw worden de dan geldende regels in verband met Covid-19 gehanteerd (een verplichte controle met de QR-code, een geldige PCR-test of een bewijs van herstel).

zaterdag 19 februari

Christiaan Blom bij zaterdagmiddagconcert
15:30, Papendrecht, Morgensterkerk. In de Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat in Papendrecht wordt op zaterdag 19 februari weer een zaterdagmiddagconcert gegeven, ditmaal door de dertienjarige Christiaan Blom op blokfuit. Hij wordt door Arie de Bruijn begeleid op klavecimbel.Christiaan, afkomstig uit Papendrecht en nu woonachtig in Hendrik Ido Ambacht, speelt virtuoos blokfluit en heeft op jonge leeftijd al opgetreden bij het Concertgebouw Concours, live bij Podium Witteman, het Jong Talent Concours Maassluis, Lang Leve de Muziekshow met koningin Maxima, Compositiewedstrijd Nederlands Blazers Ensemble, het Prinses Christina Concours en het Amsterdam Grachtenfestival.De blokfluit was in de renaissance en de barok zeer geliefd instrument, maar in de klassieke periode en de romantiek werd nauwelijks meer gecomponeerd voor dit instrument. Mede de door de opleving van de oude muziek kregen moderne componisten weer aandacht voor de blokfluit. Deze ontwikkeling is duidelijk te zien in het programma. Daarin zit muziek uit de vroegbarok en soms nog met een been in de Renaissance, voluit barok en modern.De vroegste muziek is uit het Camphuysen manuscript (16e eeuw) en ‘Der Fluyten Lust-Hof' (17e eeuw). Het concert sluit af met twee composities uit de 20e eeuw: Kleine suite van Andriessen en The Actor with the Monkey van Isang Yun.Aanvang is om 15.30 uur. Toegang is vrij, er is een collecte bij de uitgang. De dan geldende corona-afspraken worden nageleefd. Voor meer informatie: www.zmcpapendrecht.nl.

Roue Verveer komt naar Theater De Willem
20:15, Papendrecht, Theater De Willem. Roue Verveer komt op zaterdag 19 februari naar Theater De Willem met zijn cabaretvoorstelling ‘Zo goed als nieuw'. Hij is optimistisch, vrolijk, diepzinnig en hilarisch.Niet voor niets behoort Roué Verveer al jaren tot de grote jongens in cabaretland. Vanavond staat Roué met alweer zijn negende avondvullende cabaretshow in De Willem. In Zo Goed Als Nieuw geeft Roué op originele en grappige wijze een eigen kijk op de wereld. Een show die uiteraard weer helemaal bol staat van de grappen. Je gaat gegarandeerd met een goed gevoel naar huis.Entree bedraagt € 27,50. Voor meer informatie of kaartverkoop: www.theaterdewillem.nl.