• De leden van de Commissie Naamgeving in Papendrecht.
• De leden van de Commissie Naamgeving in Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Commissie Naamgeving uit Papendrecht heeft eerste taak binnen vijf weken afgerond

Algemeen

PAPENDRECHT • De commissie Naamgeving uit Papendrecht heeft haar eerste taak, om 33 namen te zoeken voor de buurten in Papendrecht, afgerond. Het college van B&W is nu aan de beurt om de voorstellen te bekrachtigen. Daarmee heeft de commissie het gezegde ‘Haastige spoed is zelden goed’ ontkracht.

In eerste instantie zaten de net benoemde commissieleden nog wat verbaasd voor zich uit te kijken. Senior Geo-ambtenaar Ruud van Wijngaarden had ze net geïnformeerd over wat hun eerste taak als Commissie Naamgeving zou zijn: het zoeken van 33 namen voor evenzoveel buurten in Papendrecht. Een onverwachte megaklus voor de meeste vrijwilligers van de commissie. In eerste instantie hadden ze gedacht dat ze zo nu en dan eens zouden vergaderen om een nieuwe straatnaam te bedenken. Dat lag dus anders.

Wethouder Kees de Ruijter liet de spanning in die vergadering van 6 januari nog wat verder oplopen door het noemen van een paar scherpe deadlines. “Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, moet onze namen voor 1 april hebben ontvangen”, zei hij ietwat dreigend, om er vervolgens aan toe te voegen: “Dat gaat jullie misschien niet lukken.”

Een opmerking waarvan hij natuurlijk heel goed wist dat die effect zou hebben. De volgende dag verzamelde zich bij de kersverse voorzitter Wim de Leur dan ook een klein kernteam om de aanpak te bespreken.

Vanaf het begin was het iedereen duidelijk dat er snel moest worden gewerkt, maar vooral ook zorgvuldig. Naamgeving in een dorp dat in eeuwen is gevormd, met een eigen sfeer en een heel eigen geschiedenis, ligt gevoelig. De oudere Papendrechters weten nog maar al te goed hoe de Oosteinders konden spreken over die vreemdelingen van het Westeind; en andersom natuurlijk. Dat er dus zorgvuldig moest worden omgesprongen met die oude buurtnamen, begreep de commissie maar al te goed.

Maar de eerste hobbels in dat traject werden al snel duidelijk. Het CBS accepteert geen buurten die minder dan 250 inwoners hebben. Niet omdat ze moeilijk willen doen, maar gewoon omdat ze anders al die buurten in het land niet onderling kunnen vergelijken.

En zo verdwenen namen van kleinere buurten als Het Oosteind, die zo voor de hand leken te liggen, van de radar. Gelukkig bleven er toch ook flink wat echt Papendrechtse namen over die wel konden worden gebruikt, zoals Het Eiland, Het Zand en De Kooy.

Zo valt er nog heel wat te vetellen over deze ‘operatie buurtnamen’, maar het meest bijzondere was toch wel de samenwerking tussen alle partijen.

De snelheid waarmee alle betrokken ambtenaren reageerden op vragen van de commissie; ook in het weekend en ’s avonds, maakte het mogelijk om al na twee weken de concept buurtindeling te publiceren, met daarin bijvoorbeeld eindelijk de door velen gewenste buurt ‘Centrum’. Op dat moment kwam ook de participatiegroep van de gemeente in actie. 

De site PuurPapendrecht zorgde voor een eigen pagina voor de commissie, het gemeentenieuws pakte breed uit en ook de lokale media deden optimaal mee. RTV-Papendrecht, Papendrecht.net en Het Kontakt boden volop ruimte om de Papendrechters uitvoerig te informeren. En natuurlijk bestond er ook de mogelijkheid om te reageren en met eigen ideeën te komen. Al die suggesties leidden uiteindelijk tot de herziening van een vijftal buurtnamen, waarover men bij het gemeentenieuws, elders in Het Kontakt kan lezen.

De inzet van de commissieleden, de optimale samenwerking met de ambtenaren, de medewerking van de media; dat alles zorgde ervoor dat het project uiteindelijk al op 10 februari, binnen vijf weken dus, kon worden afgerond. Het is nu aan het College om de voorstellen definitief te bekrachtigen, waarna het CBS ruim op tijd kan worden geïnformeerd. Wethouder De Ruijter had bij het horen van dit resultaat even dezelfde verbaasde blik als de commissieleden aan het begin van het traject. Maar blij was hij ook.