'Ieder kind lid van een club'

regio • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur heeft de campagne ‘Kies een club’ gelanceerd. Doelstelling is om kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen toch lid te laten worden van een vereniging. 

Het lijkt zo normaal naar voetbal, streetdance, kickboksen of gitaarles te gaan. Toch is dat voor 272.000 kinderen en jongeren -dit is 1 op de 11- in Nederland niet vanzelfsprekend. Hun ouders hebben geen geld om de contributie of lesgeld van een club te betalen (bron: SCP).  Directeur Monique Maks: “In ons land groeien al jaren veel te veel kinderen en jongeren op in gezinnen met geldzorgen. Door de gestegen prijzen van energie, boodschappen en brandstof hebben steeds meer gezinnen moeite om rond te komen. Zij kunnen de sportclub of cultuurlessen voor hun kinderen niet meer betalen.”
“Samen voetballen, dansen, kickboksen of muziek maken, kortom, lid zijn van een club, is essentieel in het leven van kinderen en jongeren. Wij roepen gezinnen met geldzorgen op om zich bij ons te melden, zodat we hun kinderen de kans kunnen geven om lid te blijven óf worden van een sport- of cultuurclub.”
Via de website kieseenclub.nl worden ouders in contact gebracht met een intermediair -bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, medewerker van een wijkteam of Stichting Leergeld-, die een aanvraag voor het gezin kan doen. Maks: "Gezamenlijk wordt er dan geregeld dat er financiële ondersteuning komt. Zodat kinderen kunnen sporten, dansen of muziek maken, lid zijn van een club en mee kunnen doen. De campagne loopt tot en met half juni en is zichtbaar op diverse online platformen."