LEZERS SCHRIJVEN

Overlast motorrijders 

Graag wil ik reageren op het ingezonden stuk in Het Kontakt van 17 mei jl. door de heer Pinksterboer namens de motorrijdersactiegroep MAG. 

De bewoners van de verschillende Lekdijken in Bergambacht ervaren al vele jaren grote overlast door motorfietsen, met name in de weekenden en op zomeravonden.

Kleine en grote groepen recreatieve motorrijders mengen zich met hoge snelheden tussen het wandelend en fietsend publiek, brengen dat daarmee in gevaar en bederven hun plezier. De bewoners van de bochtige Lekdijken worden op zonnige dagen steeds opgeschikt door knetterende of jankende motoren, vooral bij het uitrijden van de bochten met hoge toerentallen. Van geluids- en snelheidsbeperking is bij vele motorrijders geen sprake. 

Het zal zo zijn dat de heer Pinksterboer zijn achterban oproept het wat rustiger aan te doen, en rekening te houden met ons, zijn ‘buren’. Echter, hij bewijst zijn zaak geen dienst door de bezwaren tegen de geluidsoverlast door motorrijders aan te duiden als een toenemende hetze tegen motorrijders in het algemeen. Dit is pertinent onjuist en hij maakt daarmee stemming die er niet is. Om vervolgens de bezwaarmakende bewoners belerend toe te spreken zich wat inschikkelijker te tonen tegenover de motorrijders, toch ook hun ‘buren’?

Dit is nu juist het punt: de bewoners en gebruikers van de dijkwegen beschouwen de overlast en gevaar veroorzakende motorrijders helemaal niet als hun buren, maar als belagers van hun veiligheid en indringers in hun woongenot!

In juni 2020 is een CDA-motie aangenomen in de gemeenteraad waarin opgeroepen werd strenger te handhaven èn bij onvoldoende resultaat over te gaan tot afsluiting van wegen in zomer-weekenden. Dit werd helaas afgezwakt tot een oproep tot ‘handhaving en indien dit niet in voldoende mate plaats kan vinden, het ontwikkelen van vervolgscenario’s en de raad hiervan op de hoogte te houden’. 

NB: Reeds vanaf 2017 heeft de politie aangegeven onvoldoende capaciteit te hebben voor intensievere controles en van de vervolgscenario’s heb ik althans niets meer vernomen.

Het is nu vrijwel twee jaar later, de corona-lockdowns zijn voorbij, het motorseizoen is in volle gang en het gevaar èn de overlast door kleine en grote groepen motorrijders nemen weer hand over hand toe. Mijn vraag is: welke concrete maatregelen worden er dit seizoen genomen èn gehandhaafd?

Naar mijn mening rest er na alle halve maatregelen slechts één hele: het afsluiten van de dijkwegen voor recreatief motorgebruik, tenminste in de weekenden.

Wilco van der Linden,
Bergambacht.