LEZERS SCHRIJVEN

Motorrijders (2)

Met interesse heb ik de bijdrage van dhr. Hardenberg en de reactie daarop van dhr. Pinksterboer gelezen, in de laatste twee edities van Het Kontakt. Het betrof geluids- en andere overlast door groepen motoren, die op dorpswegen en dijken rijden zodra het mooie weer weer begint.
Ik woon zelf in een klein dorp en ben ook vaak mee geweest op een motor, dus ik ken beide kanten van het verhaal. Maar ook ik klaag over de herrie als er op een zomerse dag alwéér een groep met veel gas erop de dijk hier oprijdt. Het gaat er namelijk niet om dat er een groep motorrijders profiteert van het mooie weer, maar zij niet de enige groep zijn die dag. Dit gaat soms de hele dag door.
En laten we eerlijk zijn, het ene type motor maakt meer geluid dan een ander type. Een groep overstemt mijn gesprek in de tuin, de geluiden van het dorp en de geluiden van de natuur. Vergelijk het met meerdere keren per dag een flinke onweersbui. Ofwel, herrie en ongemak. Mijn advies: mijd de kleine dorpen en dijken en rijd provinciaal. Iedereen blij. Dit wilde ik even kwijt.

Petra Ripmeester,
Krimpen aan de Lek.


Motorrijders (3)

Vorig weekend was het weer raak en kwamen er bijna elk half uur ronkende motoren en enkel auto’s zonder dempers door Haastrecht-centrum. Vandaag -zaterdag 21 mei- is het nog redelijk rustig, maar met het weekend van Hemelvaart in het verschiet zal het wel weer een kabaal gaan worden. Er komen ook motoren door de Hoogstraat die je nauwelijks hoort, dus het kan wel. Die bestuurders en bijrijders lijken toch ook plezier te hebben. Waarom die onnodige herrie? Wanneer komt er een wettelijke geluidsnorm voor motoren? Voor auto’s is er de APK, maar ook daar wordt de hand mee gelicht door gebrekkige controle.

Lodewijk Borms,
Haastrecht.


Openstelling Dorpskerk

ouderkerk a/d IJssel • Na meer dan twee jaar is de Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel aanstaande zaterdag (13.30-15.30 uur) weer open voor publiek. 

Er worden rondleidingen gegeven, er is een expositie over o.a. het praalgraf, het orgel en het busongeluk van 20 november 1941 (waarbij onder andere drie kinderen van ds. J.G. Woelderink verdronken). Verder zal het historische Kam-orgel regelmatig gedemonstreerd worden. Voor belangstellenden is het mogelijk om een kijkje op de orgelgalerij te nemen, waar uitleg gegeven wordt over het orgel. Op dezelfde tijd is de vlakbij de kerk gelegen Oudheidskamer (Dorpsstraat 19) open. Daar is een expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog en dan met name over negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers.
In de periode tot en met september zijn er ook openstellingen op bepaalde zaterdagmiddagen, die vooral bestemd zijn voor mensen die behoefte hebben aan een moment van rust of een gesprek. Voor meer informatie: Nico Holdermans, 0180 682953/holdermansnico@gmail.com