Afbeelding
Foto: Dirk Molenaar

'Schaaktafels' op Schoonhovense Veer

schoonhoven • Schaakliefhebbers kunnen vanaf nu ook in de buitenlucht het populairdere denkspel spelen. Op het Schoonhovense Veer zijn afgelopen week twee schaaktafels geplaatst. Initiatiefnemer Jaap Bonninga: 'Dit wordt een heel schaakgebied.'

Een spelletje schaak spelen op een bekende locatie. Het zonnetje schijnt, de boten glijden over het water en er klinkt gepraat en gelach van voorbijgangers. Een idyllisch beeld ontstond in het hoofd van Jaap Bonninga (76) toen hij bij omroep Max een reportage over schaaktafels zag. Afgelopen najaar ondernam hij stappen om deze ook in Schoonhoven gerealiseerd te krijgen. Als schaakliefhebber speelt hij regelmatig overal in het land wedstrijden. Hierdoor heeft hij een groot aantal contacten in de schaakwereld. Zo kreeg hij snel de informatie boven water om dit project te realiseren.

Eerste stap
Vanuit Welzijn Krimpenerwaard en Team Sportservice Krimpenerwaard handelde Bonninga het hele proces af. "De gemeente reageerde ook zeer positief, net als alle dertien sponsors die hierbij betrokken zijn", geeft hij aan. De schaakliefhebber is ervan overtuigd dat dit een eerste stap is om verder uit te breiden. "Je ziet in veel plaatsen dat er een grote animo voor is." Als voorbeeld noemt hij het Maximapark in Utrecht. "Door actieve inzet van de plaatselijke schaakclub bleek er snel behoefte te zijn aan extra tafels."

QR-code
Op de schaaktafels staat een QR-code. Wie deze scant, krijgt alle benodigde informatie. De speelstukken dienen opgehaald te worden bij Brasserie De Veerpoort. Na gebruik moet het spel weer compleet worden ingeleverd. Om te voorkomen dat speelstukken incompleet worden, heeft de initiatiefnemer een voorraad achter de hand. Het is niet de bedoeling dat op de tafels een potje dammen wordt gedaan. "Nee, dat vind ik helemaal niks", maakt de schaakfanaat duidelijk. "Het is alleen bedoeld om te schaken."

Schaakgebied
Binnenkort komt er een moment om de tafels officieel in gebruik te nemen. Ook daarna zit Jaap Bonninga niet stil. "Ik zie graag een paar 'probleemtafels' waar je een schaakprobleem probeert op te lossen. Een tafel voor beginners en gevorderden."

Ook een schaaktafel voor drie spelers staat op zijn wensenlijstje. "Zo maak ik er een heel schaakgebied van", lacht hij.

Dirk Molenaar