Subsidie voor 'waterbewuste' plannen

regio • Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden stelt dit jaar 200.000 euro beschikbaar voor plannen die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en meer waterbewustzijn. 

Zo'n 60 procent van het werkgebied van het waterschap staat zonder dijken en gemalen onder water, iets waar heel veel inwoners zich niet van bewust zijn. Ook moeten zij zich voorbereiden op het veranderende klimaat: langere perioden van droogte en hitte, afgewisseld door hevige piekbuien. Met de subsidie voor duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn wil het hoogheemraadschap waterbeheer zichtbaarder maken. 

Het is in 2022 bovendien precies 900 jaar geleden dat in het werkgebied van de Stichtse Rijnlanden de eerste vorm van waterbeheer ontstond. In 1122 damden de toenmalige bewoners van Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) de Kromme Rijn af. Het waterschap viert dit met een activiteitenprogramma en een verdubbeling van het geld voor de subsidieregeling 'Blauwe Bewonersinitiatieven'. "Om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van water, is actie nodig van ons allemaal", zegt hoogheemraad Bernard de Jong. Hij zag het afgelopen jaar hoe bewonersgroepen en inwoners hun buurt 'vergroenden'. Het ging om 33 projecten, variërend van de aanleg van groene daken tot het organiseren van een groenplantdag. Dit jaar is er per initiatief maximaal vijfduizend euro beschikbaar.

q  www.hdsr.nl/blauwinitiatief