Kleding in de woestijn


FOTO

Jolanda Zwetsloot schrijft namens Zero Waste Groene Hart maandelijks een artikel om mensen te informeren en inspireren over een zo afvalarm leven. Niet alleen verpakkingsvrij, maar duurzaamheid in de breedste zin van het woord, is waar ze Woerden en omstreken bewust van wil maken.

Na het zien van het nieuws over een woestijn in Chili bezaaid met kleding, vroeg een vriendin me waar ze nou goed aan deed. Oude kleding toch in kledingcontainers gooien, beter naar een tweedehands winkel brengen of gewoon bij het afval gooien zodat het tenminste hier verbrand wordt?

Het ongemakkelijke is dat weggeven van oude kleding ons een goed gevoel geeft terwijl dat slechts het symptoom van een probleem bestrijd, niet de oorzaak. Voor echt verandering moet het tempo waarmee we kleding kopen en wegdoen omlaag. Stop met het kopen van fast fashion. Fast fashion ketens zoals H&M, Zara en Primark zijn erop gericht zo veel mogelijk nieuwe collecties per jaar beschikbaar te hebben, waardoor het aantal kledingstukken wat mensen jaarlijks aanschaft toeneemt. Kleding wordt kort gedragen en weggedaan. Daar zit de oorzaak. Koop daarom tijdloze kleding die lang meegaat. Of koop tweedehandskleding, er is zat! Het mooie is dat het je nog eens veel tijd en geld bespaard.

Hoedenplanken

Maar wat is de beste optie als je toch kleding weg doet? De kledingcontainers in Woerden zijn van Sympany. Zij verkopen de draagbare kleding en met de opbrengst wordt aan een circulaire textiel keten gewerkt. Een groot deel wordt nog steeds laagwaardig verwerkt tot bijvoorbeeld poetslappen of hoedenplanken en er lopen projecten om nieuwe garen te maken van de reststroom. Ikzelf breng m’n kleding naar de winkel van het Leger des Heils in de Havenstraat. Zij verkopen de kleding, delen het uit aan bewoners van het Leger des Heils. Ruilen met vrienden is natuurlijk ook een optie!

q  www.duurzaamwoerden.nl


Registratie Stolpersteine

woerden • Woerden gaat registreren op welke plekken er in de gemeente Stolpersteine liggen. Dat gebeurt na vragen van Florian van Hout van de Woerdense VVD. Stolpersteine of struikelstenen zijn kleine gedenkstenen voor slachtoffers van het nazisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen bij de laatst bekende verblijfplaats voor hun wegvoering. Een registratie moet ervoor zorgen dat de gedenkstenen beschermd zijn tijdens werkzaamheden en teruggeplaatst worden. De gemeenteraad nam hiervoor eerder unaniem een motie van de VVD aan. Die was ingediend om te voorkomen dat de Stolpersteine bij werkzaamheden verloren gaan.