De beste wensen voor 2022?

We zeggen het allemaal tegen elkaar zo kort in het nieuwe jaar. Soms verontschuldigend met de vraag of het eigenlijk nog wel mag, want is Driekoningen al wel of nog niet geweest? Maar wat betekent ‘de beste wensen’ nu eigenlijk? Beste is de overtreffende trap van goed. Dus het is iemand meer dan alle goeds wensen. Het is een mooie manier om het moeilijke te omzeilen. Ik wens je iets beters toe dan wat niet goed was. Maar door ‘de beste wensen!’ te roepen, hoef je dat niet te benoemen. Superhandig dus!
Afgelopen jaar bestond Woerden voor een groot deel uit zand en omleidingen. De Oostdam en Boerendijk lagen bijna het hele jaar overhoop, met alle ergernissen die daarbij horen. Persoonlijk vooral fietsers die ondanks het verbod (het liefst zonder licht) tóch over de Oostdam fietsen. Voor de plannen van 2022 raad ik de gemeente Woerden aan vooral gehoor te geven aan de direct betrokken en bewoners. Ik wens de gemeente Woerden veel wijsheid toe! Dat zal de besluitvorming en de uitkomst ten goede komen. Het beste dus!
Als voorzitter van Tennisclub Woerden word ik geconfronteerd met het belang van vrijwilligers. De club op de been houden doen we met vrijwilligers. De tijd van de full time vrijwilliger is op een enkele uitzondering voorbij, maar dat is niet erg. Het gevoel van verantwoordelijkheid om samen met alle andere leden allemaal een klein stukje bij te dragen, is wat ik iedere vereniging en haar leden toewens! Het beste dus!
Ook 2022 start onder de duistere sluier van corona. Het beheerst ons leven, soms direct, soms indirect, maar het raakt ons allemaal. Hoe groot of klein is deze golf, hoe erg is omicron of valt het mee? Onzekerheid over dagelijkse dingen, maar ook je eigen gezondheid en die van je dierbaren. We gaan opnieuw het jaar in waarbij ik voor iedereen wens dat het zeker weten beter wordt. Dat we dat blijven hopen en geloven in geluk. Het beste dus!
Gezondheid en geluk brengt me tot slot bij Junior, de vaste schrijver van deze column. Dankjewel dat je mij hebt uitgenodigd om jouw gastcolumnist te zijn voor deze editie. Al is de aanleiding allerminst iets om blij om te zijn. Jullie verhaal is heel verdrietig. Ik wens jullie veel liefde toe en dat dit ergens een plek in jullie leven zal krijgen. Hoewel dat nooit ‘het beste' zal zijn.

Mart Beijeman