• Martin van Vloten met dochter Lola.
• Martin van Vloten met dochter Lola. Foto: aangeleverd

Knus wonen voor vader en dochter

woerden • Martin en Lola wonen sinds augustus 2018 in het centrum van Woerden, aan de Gedempte Gracht. Hiervoor woonden ze in Jaarsveld. Het schooltje daar stond op het punt opgeheven te worden omdat het leerlingenaantal naar slechts 21 was gezakt. Een goede reden om elders te gaan kijken. 

In Woerden vonden ze een huis. En dat bevalt hen prima. Lola (7) speelt ukelele en kan gitaarles volgen in Het Klooster. Ze vindt de Willem van Oranje school fijn. "Omdat ze er niet zo streng zijn", legt Lola uit. Helemaal trots is ze dat ze hier zelf boodschappen mag doen. "Bij de Kruittorenweg moet ik wel heel goed uitkijken met oversteken. Eén keer ben ik mijn geld verloren, in de sneeuw. Toen ben ik papa gaan halen en hebben we samen gezocht en bijna alle munten weer teruggevonden. Nu heb ik een eigen portemonnee."

Renovaties

Martin is van opleiding elektricien en werkte bij het NOB in Hilversum. Hij maakte lange dagen. Zijn zwager had een aannemersbedrijfje en vroeg of Martin zin had om bij hem te komen werken. Renovaties bleken Martin op het lijf geschreven. Hij kan eigenlijk alles en inmiddels heeft hij zijn eigen bedrijf. Houtbewerking is zijn specialiteit. 

Ook in hun eigen huis hebben zijn handen niet stil gestaan. Lola laat trots hun hut zien. In de tuin heeft Martin een super knusse slaap- annex tv kijkplek gemaakt. Het is een hoog bed met een dak en een verwarming, en openslaande raampjes. Onder het bed is het hok van de konijnen Pieter en Loesje. Als Lola en haar vader met de konijnen willen knuffelen, kunnen ze een een trapje laten zakken en kunnen de konijnen naar boven klimmen. Als Lola niet naar school hoeft, kijken ze hier film en slapen dan in de hut. 

Martin heeft verder van een oude scootmobiel een wagentje gemaakt wat doet denken aan het kraanwagentje van Pluk van de Pettenflet. Achterop staat een grote rieten mand waar de picknick in vervoerd kan worden. Het gaat elke kinderdroom te boven. 

Martin en Lola’s favoriete plek in Woerden was het strandje bij restaurant Pompidou. Ze hopen heel erg dat ze volgend jaar weer met hun voeten in het zand, een smoothie kunnen drinken. Over Het Klooster zijn ze ook heel enthousiast. En het Exercitieveld. “Zo gaaf om zo’n groot veld midden in de stad te hebben. We hebben hier genoten van onder andere het food truck festival en circus Magique. Martin herinnert zich een voorval op het Exercitieveld: "We stonden te kijken naar een luchtballon die opgelaten werd. Lola had een ijsje en een gans wilde het hoorntje wel en andere ganzen ook. Ze liep voor hen weg. Ik had niks in de gaten, want stond vol aandacht naar die ballon te kijken. Toen ik omkeek zag ik Lola over het veld rennen met een troep ganzen achter haar aan. Zo komisch zag dat eruit", vertelt Martin lachend.

Touringbus

Naast zijn bedrijf rijdt Martin ook gemiddeld een dagdeel per week met een touringbus van Middelweert, Harmelen. “Vooral voor mijn plezier", vertelt hij. "Geweldig om met een groep bruiloftsgasten te rijden of met een klas op schoolreisje. Het meeste lol heb ik met het damesvoetbalteam van Sporting '70. En het gezelligst is het chantykoor uit Breukelen. De zakken met snoep blijven dan maar langskomen."

"We gaan nooit meer weg uit Woerden", zegt Martin overtuigd. “Als kers op de taart hebben we sinds kort ook nog een moestuintje kunnen bemachtigen. Daar gaan we zoveel plezier maken met een trampoline, een hangmat, een gezellig huisje, een schommel en o ja, misschien gaan we er zelfs nog bloemen en brocolli kweken", lacht Martin tevreden.

Jacqueline van Noordenne