'Ook huizen voor jonge gezinnen'

woerden • Hoewel de nadruk ligt op woningen voor ouderen met een zorgbehoefte, moeten er op het terrein van het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden huizen komen voor alle doelgroepen.

Het ziekenhuis beschikt over 6,6 hectare grond waarvan een deel binnen enkele jaren vrijkomt. Op die delen moeten vooral woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben, blijkt uit de toekomstvisie van het ziekenhuis. 

Maar er is ook plek voor huizen voor jonge gezinnen, jongeren en verzorgenden. De ambitie van het St. Antonius Ziekenhuis is om er een levendige en gezellige wijk van te maken waar de bewoners naar elkaar omzien. 

Voorzieningen

Er is tevens een goed aanbod van voorzieningen. Te denken valt aan een supermarkt, kapper, een (ouderen)café en locaties om te sporten. Deze voorzieningen hoeven niet allemaal op het ziekenhuisterrein te komen; ze kunnen onderdeel zijn van de hele herontwikkeling van bedrijventerrein Middelland. 

Het bestaande aanbod van ziekenhuiszorg (poliklinische zorg, dagbehandeling en diagnostiek) op de locatie blijft behouden. Er is zelfs ruimte voor nieuw zorgaanbod, zoals een geriatrisch expertisecentrum. 


Kalsbeek College een 'WON-school'

woerden • Het Kalsbeek College in Woerden is sinds deze maand een zogenaamde 'WON-school'.

Daarvoor is de middelbare school een samenwerking aangegaan met WetenschapsOriëntatie Nederland (WON), waar zo’n vijftig middelbare scholen in Nederland bij zijn aangesloten. Het doel van deze scholen is om vwo-leerlingen nog beter klaar te stomen voor de toekomst. 

"Onderzoekend leren en leren onderzoeken, dat staat centraal", meldt Lotte van Engelen, afdelingsleider van het vwo. "Je ontwikkelt hiermee academische vaardigheden en vooral een academische houding, nieuwsgierigheid, nuance en een kritische kijk op de wereld om je heen."

Onderzoeksvraag

Hoe ze zelf onderzoek moeten doen, leren de leerlingen bij projecten en modules. Zo krijgen vwo-leerlingen in de brugklas het vak 'Science', waar ze kennismaken met het doen van wetenschappelijk onderzoek. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze hun onderzoeksvraag moeten formuleren en gaan ook zelf of in een groepje onderzoek doen om een vraag die hen bezighoudt te beantwoorden. 

Dat doen ze ook bij het project 'Woerden' waar ze voor aardrijkskunde en geschiedenis op pad gaan voor hun onderzoek. Daarnaast gaan leerlingen op onderzoek uit bij de klassieke talen, godsdienst en biologie: zo onderzoeken ze op natuurwetenschappelijke wijze bonen.
In de hogere leerjaren komt wetenschapsoriëntatie terug bij nog veel meer vakken, projecten en modules en in hun meesterproef van onderzoek doen: het profielwerkstuk.