• Lijsttrekker Daphne van der Wind.
• Lijsttrekker Daphne van der Wind. Foto: aangeleverd

Betere communicatie en een 'groene hub'

woerden • CU-SGP Woerden heeft haar verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. 

Het programma bevat alle ideeën waar de fractie van de partij zich de komende jaren hard voor wil maken. "In een tijd met veel uitdagingen is het de vraag: kunnen we ervoor zorgen dat iedereen meekomt? Daarom ook het tweede stukje van de titel: oog hebben voor elkaar", aldus lijsttrekker Daphne van der Wind. Het programma richt zich in de eerste plaats op de relatie tussen de gemeente en inwoners. Van der Wind: "We hebben in de afgelopen periode gezien dat daar nog veel te winnen is. Wij denken onder andere aan communicatie in begrijpelijke taal, en uitgaan van vertrouwen in inwoners." Het volledige verkiezingsprogramma, inclusief de plannen voor de dorpen, telt ruim dertig pagina’s. Er komt een korte versie van twee pagina’s die voor iedereen te begrijpen is.

Pakketbezorging

‘Een duurzame toekomst' is het tweede en meest omvangrijke speerpunt, gezien uitdagingen die de omslag naar groene energie met zich mee brengt. Een opvallend punt is de groene pakketbezorging. "Op dit moment rijden pakketbezorgers drie keer per dag dezelfde straat in", stelt Van der Wind vast. "Dat kan anders. Door alle pakketten bij een ‘groene hub' in de gemeente aan te leveren, waar vanuit ze met groen vervoer aan de deur worden bezorgd."
In het hoofdstuk ‘een sociale samenleving' wordt de nadruk gelegd op het mee laten doen van kwetsbaren. Van der Wind: "We willen mensen met schulden helpen en een taalschool voor statushouders. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de poliklinieken in het St. Antonius Ziekenhuis blijven en dat vrijwilligersorganisaties die vanuit de overheid meer taken krijgen, daar ook de middelen voor krijgen." Tot slot richt de CU-SGP zich op ‘een fijne woonplaats'. Dat houdt in dat er voor iedere levensfase woningen worden bijgebouwd, zowel sociale huur als koopwoningen. "Daarnaast willen we de fiets voorrang geven en leiden we auto's het liefst om Woerden heen via een oostelijke randweg."