• Gerben Visser, directeur van de Franciscusschool, is leadzanger van de band Eagles Legacy.
• Gerben Visser, directeur van de Franciscusschool, is leadzanger van de band Eagles Legacy. Foto: Paul van den Dungen

Directeur van Woerdense Franciscusschool met tributeband op tv

Algemeen

WOERDEN • Met zijn band Eagles Legacy doet Gerben Visser (57) mee aan het nieuwe SBS-programma The Tribute, battle of the bands.

Gerben is sinds begin dit schooljaar directeur van de Franciscusschool aan de Pinksterbloemweide in Woerden. Naast bestuurlijke taken staat hij ook nog geregeld voor de klas en geeft hij les aan groep 8. Toch zit er ook een heel andere kant aan Gerben, een muzikale kant wel te verstaan. 

Jaren geleden vormde hij samen met zijn broer en een vriend een band. Die had succes en trad op in binnen- en buitenland. Tot zo’n tien jaar geleden, toen drie leden stopten en uit de band stapten. De overige bandleden zochten naar nieuwe muzikanten en inmiddels is Eagles Legacy weer op volle sterkte. 

Muziekprogramma
Zoals de naam al doet vermoeden speelt de band uitsluitend muziek van de Eagles, een Amerikaanse westcoast-band die in 1971 werd opgericht en nog steeds overal ter wereld optreedt. Twee jaar geleden kreeg Eagles Legacy van mediabedrijf Talpa de vraag om mee te doen aan een nog op te zetten muziekprogramma. “Die vraag werd natuurlijk met een volmondig ‘ja’ door ons beantwoord”, zegt Gerben. 

Daarna bleef het stil, totdat Eagles Legacy vorig jaar opnieuw werd benaderd. “Maar ook daarna hoorden we niets meer. Tot vorig jaar november. Toen kregen we een uitnodiging om deel te nemen aan The Tribute, battle of the bands. Hierna ging alles in een stroomversnelling, want een maand later werden we al uitgenodigd voor de opnames van het programma.”

In The Tribute, battle of the bands staan uitsluitend tributebands die een ode brengen aan hun muziekhelden. Gerben en zijn mede bandleden spelen uiteraard muziek van de Eagles, “maar er is ook muziek van Abba, Billy Joël, Queen en Bruce Springsteen te horen.” De Eagles Legacy speelde tijdens de eerste uitzending het nummer Hotel California en afgelopen zaterdag vertolkten zij New Kid in Town. 

Laagste score
Een vakjury, bestaande uit Cesar Zuiderwijk (drummer Golden Earring), Angela Groothuizen (bekend als zangeres van de Dolly Dots) en Spike van Zoest (gitarist Di-rect), beoordelen alle acts. Maar ook het in de studio aanwezige publiek stemt mee. De bedoeling is uiteraard om zo hoog mogelijk te scoren. Iedere aflevering verlaat de band met de laagste score de show. Intussen zijn er twee acts afgevallen waarvan de plekken door een nieuwe band zijn opgevuld. 

Vanaf komende zaterdag komen er geen nieuwe deelnemers meer bij en zal de strijd losbarsten om de eerste vier plaatsen. De acts die op deze plekken eindigen, winnen een gezamenlijk optreden op 7 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam. Gerben: “In de finale wordt duidelijk wie er eindigt met 15, 30 of 45 minuten speeltijd en wie als headliner met maar liefst een uur speeltijd op het Ziggo Dome podium staat. En ik zit met Eagles Legacy nog steeds in de race, dus het gaat spannend worden.”

The Tribute, battle of the bands wordt zaterdag om 20.00 uur uitgezonden op SBS6.

Paul van den Dungen