Terughalen Romeins schip gaat in de papieren lopen

woerden • Het voor enkele dagen terughalen van het Romeins schip Per Mare ad Laurium naar Woerden is mogelijk, maar blijkt kostbaar. 

Stichting Romeinse Schepen Utrecht, dat het schip onder de naam ‘De Meern 1’ exploiteert, is bereid het vaartuig enkele dagen uit te lenen. De kosten liggen tussen de 10.000 en 12.500 euro. Hiervoor is door de gemeenteraad nog geen budget beschikbaar gesteld. Mogelijkheden om nog dit jaar een ander Romeins schip naar Woerden te halen zijn er niet. 

Limes

Woerden probeert al langere tijd om het schip in 2022 naar de stad te krijgen. Dit voor de viering van ‘Woerden 650 jaar stad’ en het feit dat de Germaanse Limes, waar Woerden met haar castellum deel van uitmaakt, vorig jaar de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg. Tot een paar jaar geleden voeren twee Romeinse schepen, Per Mare ad Laurium en Fiducia, met publiek over de oude vestinggracht in Woerden. In 2018 verhuisden de schepen naar Utrecht. De verhuizing van de Per Mare ad Laurium was een ‘enorme operatie’ met een ‘uitgebreid draaiboek’, stelt het college in een raadsinformatiebrief. 

Replica

Na de verhuizing ontstond er in Woerden een burgerinitiatief met als grote wens een kleinere replica van de Per Mare ad Laurium te bouwen. De bouw van het schip alleen al zou tussen de 250.000 en 300.000 euro kosten. Het college is bereid om nog dit jaar te starten met de voorbereidingen voor de bouw, mits daar voldoende maatschappelijk en politiek draagvlak voor is.


 Voetmassage 

woerden • Liesbeth Dam geeft vrijdag 4 februari vanaf 09.30 uur bij Inloophuis 'Leven met kanker' voetmassages aan mensen die met kanker te maken hebben. Aanmelden: 06-14004496 of e-mail: info@inloophuislevenmetkanker.nl.