• Jeanne Nieuwendijk en Ria van Zon.
• Jeanne Nieuwendijk en Ria van Zon. Foto: Floris Bakker

‘Chillavond’ voor jonge mantelzorgers in Woerdens inloophuis

Algemeen

WOERDEN • Voor tieners in Woerden die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of beperkt is of een psychische aandoening heeft, start Inloophuis ‘Leven met kanker’ met een maandelijkse ‘chillavond’.

De avond is bedoeld om deze jongeren wat afleiding te bieden. “Het gaat om jonge mantelzorgers die thuis vaak de nodige zorg verlenen”, vertelt Jeanne Nieuwendijk, vrijwilliger bij het inloophuis. “Deze tieners zijn weliswaar heel veerkrachtig, maar de situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Vaak komt pas op latere leeftijd het besef dat hun jeugd niet zo onbezorgd was als die had moeten zijn.”

Jong
Jeanne gaat de avond samen met Ria van Zon begeleiden. Ze krijgen daarbij hulp van twee jonge meiden: Eline van Goch en Hafida, stagiaire bij Handjehelpen Woerden. “Jeanne en ik zijn al boven de 50”, zegt Ria. “Daarom is het goed dat Eline en Hafida erbij komen. Zij zijn allebei jong en weten ook hoe het is om op te groeien in een gezin waarin iemand langdurig ziek is.”

Voor kinderen tot 12 jaar is in Inloophuis ‘Leven met kanker’ de kidsclub opgezet. Kinderen ontmoeten elkaar elke eerste woensdag van de maand. Ze doen een spel, bakken samen iets of gaan er op uit. Voor jongeren boven de 12 was er niets. Jeanne: “Met de chillavond willen we jongeren van 12 tot en met 18 bereiken. De behoefte van deze tieners liggen misschien ver uit elkaar, maar toch hebben ze iets gemeen met elkaar: ze zorgen thuis voor een ander. Dat schept een band.”

De invulling van de chillavond bepalen de jongeren zelf. Het doel is om samen leuke dingen te doen zodat ze even kunnen ontspannen. “Als ze muziek willen draaien, een film willen kijken of een spelletje willen spelen is dat allemaal prima”, aldus Ria. “Uiteraard kunnen ze hier hun verhaal kwijt, aan ons of aan de andere jongeren die hier langskomen. Zo vinden zij hopelijk een stukje herkenning, erkenning en begrip en merken zij dat ze niet de enige zijn.”

Kerken
Hoewel er nog maar één aanmelding is binnengekomen, gaat de eerste bijeenkomst op 16 februari gewoon door. “We kijken wel hoe het loopt”, zegt Jeanne nuchter. “Ik denk dat veel jongeren nog niet weten dat wij deze chillavonden vanuit het inloophuis aanbieden. We hebben de kerken en middelbare scholen aangeschreven, dus hopen via die kanalen de komende dagen nog wat meer aanmeldingen binnen te krijgen.”    

Er ligt volgens Jeanne al een programma klaar voor de eerste bijeenkomst. Die begint met een kennismakingsspel waarna de jongeren kunnen aangeven hoe ze de avonden in willen vullen. Daarna kunnen ze tiktok filmpjes opnemen en het spel ‘30 Seconds’ spelen.”

De chillavond start op 16 februari en is elke derde woensdag van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via: 06-14004496 of e-mail: info@inloophuislevenmetkanker.nl.