• Openingshandeling van wethouder Arjan Noorthoek.
• Openingshandeling van wethouder Arjan Noorthoek. Foto: Floris Bakker

Startschot voor aanleg Beneluxlaan

woerden • Wethouder Arjan Noorthoek van Woerden gaf donderdagmiddag het startsein voor de bouw van twee bruggen over de Cattenbroekertunnel en de aanleg van de nieuwe weg om Snellerpoort heen: de Beneluxlaan.

Het gaat om een ‘verlegging’ van de Steinhagenseweg. Ter hoogte van de vmbo-locatie van het Minkema College buigt de weg straks af naar het noorden en loopt vervolgens over de nieuwe bruggen - een fietsbrug en een brug voor autoverkeer - parallel langs het spoor. Voor het gebouw van farmaceut Roche loopt de Beneluxlaan weer richting het zuiden om daar weer aan te sluiten op de Steinhagenseweg. Er ligt nog een voorstel om de huidige rotonde bij de Steinhagenseweg en Minkemalaan te vervangen door een ongelijkvloerse kruising. Als de gemeenteraad hiermee instemt, zal het laatste stuk van de Beneluxlaan worden aangelegd en op de kruising worden aangesloten.
De wegverlegging maakt nieuwbouw in Snellerpoort mogelijk en zorgt er tevens voor dat dit stadsdeel beter aansluit op de wijk Snel en Polanen. “Bovendien heb je straks veel minder verkeer door de woonwijk”, verklaart wethouder Arjan Noorthoek. Hij verrichtte de starthandeling door op een knop te drukken waarna de eerste schroefpaal de grond in ging. “Omdat heien en trillen naast een spoorlijn niet is toegestaan, ‘schroeven’ we de palen de grond in.”
Tot half maart is aannemer Van Hees bezig met het schroeven van de palen en het maken van de betonnen funderingsconstructie voor de bruggen. Aannemer Van Leeuwen start in februari met de aanleg van de weg. Medio juni start de daadwerkelijke bouw van de bruggen en wordt de weg tegelijkertijd afgewerkt en ingericht. Het laatste deel van de asfalteringwerkzaamheden volgt daarna. Naar verwachting kunnen auto’s en fietsers al rond zomervakantie gebruik maken van de Beneluxlaan.

Tegelijk met de aanleg van de Beneluxlaan wordt parallel langs de zuidkant van het spoor een deel van de nieuwe snelfietsroute Woerden - Utrecht aangelegd. Het gaat om het stuk tussen het gebouw van Roche en de vmbo-locatie van het Minkema College. In de toekomst zal dit stuk fietspad deel uitmaken van de verbinding tussen station Woerden en de Utrechtse wijk Veldwijk. De provincie Utrecht betaalt mee aan de aanleg van de snelfietsroute. het eerste deel van de route is inmiddels al in gebruik: het Jan Ruijspad.