Honderden meldingen over vuurwerkoverlast

woerden • Dat blijkt uit een evaluatie die door het college naar de gemeenteraad is gestuurd. Zo kwamen bij het online vuurwerkmeldpunt tussen 17 november en 3 januari 391 meldingen binnen, meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar (182). Uit de wijk Molenvliet kwamen verreweg de meeste meldingen: 250. Bewoners van Snel en Polanen en Waterrijk deden 56 keer een melding en die van het Schilderskwartier 35 keer. Uit de overige wijken en Harmelen kwamen enige tientallen meldingen. Vanuit Zegveld en Kamerik werd niet geklaagd. Opgeteld met de meldingen die bij de politie (214) en gemeente (160) binnenkwamen, ging het in totaal om 767 meldingen.

Doorstap

Hier en daar werd er stevig ingegrepen. Zo hielden boa’s en agenten bij vuurwerkcontroles 39 personen staande, waarvan 34 in de wijk Molenvliet. De handhavers deelden bekeuringen uit en legden HALT-straffen op. Na één staandehouding kon de politie een ‘doorstap’ maken naar een woning, om te kijken of daar illegaal vuurwerk lag opgeslagen. Eén van de vuurwerkacties was live te volgen via de socials van de politie. Daarop kwamen veel positieve reacties en verzoeken om bepaalde locaties mee te nemen in de surveillance.

Tijdens de jaarwisseling werd er, ondanks het landelijk vuurwerkverbod, heel veel vuurwerk afgestoken in Woerden. Agenten hadden het zelfs zo druk dat ze niet alle meldingen konden nalopen. Desondanks bleef het aantal incidenten beperkt. De gemeente spreekt dan ook van een ‘redelijk rustig’ verlopen jaarwisseling qua openbare orde en veiligheid. Wel was de schade door brandbommen, (illegaal) vuurwerk en brandstichting fors. Opvallend genoeg hoefde de brandweer geen enkele keer uit te rukken. 

Voorafgaand aan de jaarwisselingen waren er maatregelen genomen om de schade te beperken. Zo gingen op oudejaarsavond zogenaamde ‘citytrainers’ van Buurtwerk Woerden de straat op om jongeren uit te nodigen voor online activiteiten. Die bleken populair. Verder trok de livestream van het Blijfthuisfestival, die in de gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater werd aangeboden, zo’n 51.000 kijkers.

Schade

Over de totale schade doet de gemeente in de evaluatie geen mededelingen. Wel gingen er heel wat afvalbakken verloren. Schade: ruim 30.000 euro. ‘Op één dader gaan we zeker schade verhalen’, schrijft het college in de raadsinformatiebrief. ‘We bekijken nog hoe en in welke gevallen de schade te verhalen valt op de andere daders waarvan een aantal in het vizier zijn.’ 

De gemeente is van plan om dit jaar nóg eerder actie te ondernemen tegen vuurwerkoverlast. Dat is volgens woordvoerder Gerold Borsboom nodig, zelfs als er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod komt. "De hoeveelheid vuurwerk is weliswaar afgenomen, maar wat er voorafgaand aan de jaarwisseling wordt afgestoken, is zwaar illegaal vuurwerk." Het plan is om jongerenwerkers vaker de straat op te sturen, om met jongeren het gesprek aan te gaan over vuurwerk. Daarnaast denkt de gemeente eraan om afvalbakken preventief weg te halen. Ze afsluiten heeft volgens Borsboom namelijk weinig zin. "Ze leggen het vuurwerk nu op of onder een afvalbak. De kracht van het vuurwerk is dermate groot dat zo'n bak alsnog sneuvelt."

Floris Bakker