'Stem voor duurzame verandering'

Jolanda Zwetsloot schrijft namens Zero Waste Groene Hart maandelijks een artikel om mensen te informeren en inspireren over een zo afvalarm leven. Niet alleen verpakkingsvrij, maar duurzaamheid in de breedste zin van het woord, is waar ze Woerden en omstreken bewust van wil maken.

Stem jij?

Zet je stem in voor duurzame verandering, roepen we al weken. Waar heb ik invloed op en hoe dan is vaak de grote vraag? Laat ik over één ding duidelijk zijn: het is makkelijk te doen! Stemmen doe je op heel veel manieren. Een veelgehoorde uitspraak is dat je stemt met je portemonnee. Waar geef jij je geld aan uit? Met elke aankoop geef je je goedkeuring aan het bedrijf wat het product verkoopt. Om een paar voorbeelden te geven. Tanken bij Shell, betekent goedkeuring geven aan belastingontwijking en olielekkages in Nigeria. Elke aankoop bij fastfashion kledingwinkels is goedkeuring geven aan milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden in het buitenland. Elke aankoop bij een lokale tuinder of boer is een steun direct aan een lokale tuinder of boer. Kortom, met de besteding van jou geld stem je al dan niet voor duurzame verandering.

Hoe stem je nog meer?

Zet je geld bij een bank die een goede bestemming heeft en niet investeert in fossiele energie, het schenden van mensenrechten of wapenhandel. Het is jouw geld. Gebruik je stem om aan te dringen op verandering. Kijk op https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/banken/. Tip: ASN, SNS en regiobank komen vaak positief uit de bus.

En dan, de gemeenteraadsverkiezingen. Voor een idee hoe de elf Woerdense politieke partijen ten opzichte van meer groen, duurzaam bouwen, duurzame energie en afvalvermindering staan. Kijk mee op 16 februari naar het groene debat. Opgeven kan via: https://kaswoerden.webinargeek.com/het-groene-debat.

En last but not least: vul de groene stemwijzer in om nog meer inzicht te krijgen in welke partij voor jou het meest jouw groene belangen behartigt. https://facebook.com/groups/hartvoornatuurwoerden

Succes en veel plezier met stemmen.

Laat je horen!